Med najbogatejših 100 se je uvrstilo 51 Američanov, 33 Azijcev, od tega deset Kitajcev, in osem Evropejcev. Največ pa ima pod palcem Bill Gates. Foto: EPA
Med najbogatejših 100 se je uvrstilo 51 Američanov, 33 Azijcev, od tega deset Kitajcev, in osem Evropejcev. Največ pa ima pod palcem Bill Gates. Foto: EPA

Na drugem mestu za Gatesom je ustanovitelj podjetja Oracle Larry Ellison s 50 milijard dolarjev vrednim premoženjem, na tretje mesto pa je s 13 milijardami dolarjev dodatnega zaslužka letos skočil ustanovitelj spletne trgovine Amazon Jeff Bezos. Delnice Amazona so se v zadnjem času podražile, ker je trgovina začela ustvarjati dobiček in Bezos je zdaj vreden skupaj 47,8 milijarde dolarjev.

Na četrtem mestu je ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg z 41,2 milijarde dolarjev, sledita mu soustanovitelja Googla Larry Page (33,4 milijarde) in Sergey Brin (32,8 milijarde), na sedmem mestu pa je najbogatejši Kitajec in Azijec, to je ustanovitelj spletne trgovine Alibaba Jack Ma, ki ima 23,2 milijarde dolarjev.

Prvo deseterico zaokrožujejo glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer (22,7 milijarde) vdova ustanovitelja Appla Laurene Powell Jobs (21,4 milijarde) ter ustanovitelj računalniškega podjetja Dell Michael Dell (19,4 milijarde).

Na seznamu le sedem žensk
Vseh 100 najbogatejših iz tehnološkega sektorja je vrednih skupaj 842,9 milijarde dolarjev.

Najmlajši med njimi je ustanovitelj Snapchata Evan Spiegel, ki je pri 25 letih vreden že 2,1 milijarde dolarjev. Najstarejši je soustanovitelj Intela Gordon Moore, ki ima šest milijard dolarjev premoženja. Sicer pa je povprečna starost stoterice 53 let, kar je deset let manj od povprečja vseh svetovnih milijarderjev.

Na seznamu je le sedem žensk. Kar 94 najbogatejših pa je svoje premoženje ustvarilo z lastnim trudom, le trije so ga nasledili, še trije pa nasledili in jim ga je tudi uspelo povečati.