Tekači bodo pot med Trbovljami in Hrastnikom premagali pod zemljo. Foto: BoBo
Tekači bodo pot med Trbovljami in Hrastnikom premagali pod zemljo. Foto: BoBo

Rudarski maraton je svojevrstna zanimivost, ki si med maratonci vse bolj utira pot. Število udeležencev počasi, vendar vztrajno raste, zatrjujejo v Zavodu Savus, ki je maraton organiziral tretjič. Za zdaj organizirajo le polmaraton, tekači pa se lahko podajo tudi na 10-kilometrsko progo.

Udeleženci so na 10- kot na 21-kilometrski trasi polovico pretekli pod, polovico pa nad zemljo. "Tekači v glavnem že zunaj tečejo s kolesarskimi čeladami in lučkami na glavi," je za Radio Slovenija povedal direktor zavoda Savus Marko Planinc.

Na 21-kilometrski preizkušnji je med moškimi slavil Jan Tretjak, med ženskami pa Mojca Koligar. Na 10-kilometrski preizkušnji pa je med moškimi zmagal Miran Cvet, med ženskami pa Mateja Baš.

Tekači so se strinjali, da teče Rudarski maraton po najbolj nenavadni progi v Sloveniji. Tek je super, so povedali, proga se vzpenja in pada. Najbolj nenavadni del je pred vstopom v rudnik, saj se mora tekač ustaviti in si na glavo povezniti čelado ter naglavno lučko. Tekačem pride prav tudi ročna svetilka, saj je v rudniku res temno. A doživetje je nekaj posebnega, so povedali po preizkušnji.

Gre za eno bolj zanimivih prireditev v Zasavju, ki postaja vse bolj prepoznavna med ljubitelji teka, ki od maratona pričakujejo nekaj več.