Aligatorjeva glava je oblikovana v obliki črke U. Foto: EPA
Aligatorjeva glava je oblikovana v obliki črke U. Foto: EPA
Krokodili so v Avstraliji pogosti - živijo predvsem na tropskem severu celine v sladkih vodah. Foto: EPA

Taborniki so se na nepričakovan obisk plazilca odzvali še kar prisebno, ga ujeli v mrežo za igranje odbojke in mu zvezali gobec, nato pa počakali na profesionalce.

Postopka so bili taborniki vajeni, saj krokodilov v Avstraliji oz. na njenem severnem delu ni ravno malo. Tudi veterinarji, ki so po aligatorja prišli, se niso ravno čudili najdbi.

Dokler niso pogledali malo bolje in ugotovili, da ujeti krokodil ni krokodil, ampak ameriški aligator, ki živi samo na jugovzhodu Združenih držav Amerike. Na drugi celini, torej.

Še vedno niso ugotovili, od kod je prišel
Domnevali so, da je aligator pobegnil iz kakšnega živalskega vrta ali zasebnemu lastniku, a so po preverjanju ugotovili, da v bližini ni bilo registriranega nobenega aligatorja. Kako se je aligator znašel na tisoče kilometrov stran od svojega naravnega okolja, še vedno ni jasno, oblasti pa dopuščajo možnost, da je šlo za kakšno nezakonito dejanje.

Je to aligator ali krokodil?
So pa strokovnjaki razložili, da na prvi pogled razlike med krokodilom in aligatorjem morda res ni, poučeno oko pa razliko kaj hitro opazi - krokodil ima namreč gobec oblikovan v obliki črke V, aligator pa v obliki U-ja.

Poleg tega krokodil kaže spodnje in zgornje zobe tudi, ko ima gobec zaprt, česar pa pri aligatorju ne moremo videti. Plazilca sta sicer daljna sorodnika, ki sta se razvijala vsak po svoje v različnih okoljih.

T. K.