Zdaj bodo brezplačno lahko leteli zgolj službeni psi za pomoč lastnikom. Foto: AP
Zdaj bodo brezplačno lahko leteli zgolj službeni psi za pomoč lastnikom. Foto: AP

Od zdaj naprej bo treba za takšno žival – večinoma gre za pse – plačati ali pa bo nameščena v poseben tovorni oddelek.

V kabinah potniških letal bodo lahko brezplačno leteli le službeni psi za pomoč lastnikom, kot so, denimo, vodniki slepih. Lastniki takih psov bodo morali izpolniti posebne vladne obrazce in zagotoviti, da so psi zdravi, izurjeni in niso napadalni.

Če bo lastnik hotel imeti pri sebi svojega psa ali drugo žival, ki mu je v čustveno oporo, bo moral zanjo odšteti najmanj 125 dolarjev. Dovolj majhne živali, ki se lahko spravijo v majhno kletko, nameščeno pod letalski sedež, bodo lahko v kabini, večje živali pa bodo šle lahko po plačilu v prostor za tovor.

Zadnja leta so namreč opazili vse več potnikov, ki so v kabino vzeli svoje pse in druge živali, in sicer z izgovorom, da jih imajo za čustveno oporo. Potrebno je bilo zgolj potrdilo od zdravnika.

Za podobno potezo se je že odločila Alaska Airlines, kmalu pa bodo to uvedle še druge letalske družbe v ZDA. Ameriško ministrstvo za promet je decembra letalskim družbam to omogočilo.

Ameriško ministrstvo za promet predvideva, da bodo nova pravila letalskim družbam na leto navrgla več kot 59 milijonov dolarjev.