"Odvisna sem od tistega občutka, ko sem za tistih nekaj sekund ali minut eno z vesoljem." Foto: Reuters

V severni Ameriki bo danes viden popolni sončni mrk, ki bo sredi dneva po krajevnem času prešel severni del Mehike, jug in srednji vzhod ZDA ter del vzhodne Kanade. Zlasti v ZDA pred redkim pojavom že več mesecev potekajo mrzlične priprave, saj si ga ljudje želijo čim bolje izkusiti. Ena izmed navdušenk je tudi Teksašanka Leticia Ferrer.

Sorodna novica Čez lužo že nestrpno pričakujejo sončni mrk

Umbrafilka (oseba, ki lovi mrke, dobeseden prevod je ljubiteljica senc) je v iskanju popolnih sončnih mrkov prepotovala vseh sedem celin in celo oceane med njimi. Tako je videla vsakega od leta 1998 in še nekatere pred tem. "Za enega od njih sem bila v Evropi. Dvakrat sem šla v Afriko in na Antarktiko, trikrat v Avstralijo in Azijo. Nekaj jih nisem opazovala na kopnem, ampak sredi Atlantskega in Tihega oceana," je povzela Američanka, ki si za tovrstne podvige, ki jih skrbno načrtuje, vzame dopust.

Letos bo priča že svojemu 21. mrku, tretjemu v Severni Ameriki. "Moje življenje se meri v mrkih," je dejala 63-letnica, ki bo tako po njenih besedah praznovala "21. rojstni dan". Tokrat ji k sreči ne bo treba potovati daleč, saj je njen dom v Dallasu znotraj t. i. pasu popolnosti, kjer bo Luna za približno štiri minute in 28 sekund popolnoma zakrila Sonce.

Kljub temu namerava potovati približno uro proti jugu, da bi uživala še nekaj dodatnih trenutkov mrka. "Odvisna sem od tistega občutka, ko sem za tistih nekaj sekund ali minut eno z vesoljem," je delila Ferrer, ki takoj po mrku že začne razmišljati o novem. Oboževalka mrkov, ki ima tudi podkast o njih, upa, da bo dočakala 103 leta, da bo lahko videla svoj 50. popolni ali hibridni sončni mrk.

Njena ljubezen do tega nebesnega pojava je bila večkrat tudi na preizkušnji. Leta 2017 so ji namreč odkrili raka na jajčnikih, a je zdravljenje preložila, da bi tisto leto lahko videla mrk. Leta 2010 ji je umrl prvi mož, že mesec dni pozneje je odpotovala v Južno Ameriko. "Gledala sem, kako njegove sanje umirajo z njim, in ne bom dovolila, da umrejo tudi moje," je obrazložila. Leto pozneje je na strani za spletne zmenkarije, na kateri je v svojem opisu zapisala, da je njen cilj videti vsak popoln sončni mrk in občasno loviti tudi hibridne, spoznala svojega trenutnega moža.