Velika zmagovalca – Joey Chestnut in Miki Sudo. Foto: AP
Velika zmagovalca – Joey Chestnut in Miki Sudo. Foto: AP

"Vedela sem, da sem vznemirjena nad vrnitvijo, ampak občutek, ki ga dobiš, ko si enkrat dejansko tu, se ne more primerjati z ničimer drugim," je povedala 36-letna Sudo za ESPN, potem ko je v desetih minutah zmazala 40 hotdogov in tako zmagala v ženski kategoriji slovitega tekmovanja Nathan's Hot Dog Eating Contest, ki poteka vsak 4. julij na Coney Islandu.

Floridčanka sicer ni dosegla svojega rekorda iz leta 2020, ko ji je uspelo spraviti vase 48,5 hotdoga, je pa bila vseeno precej pred drugouvrščeno Michelle Lesco, ki je ob odsotnosti Sudo slavila lansko leto.

Akcija! Foto: AP
Akcija! Foto: AP

Ta se je 8. julija lani razveselila sina Maxa, ki se ji je rodil v zvezi z Nickom Wehryjem, še enim hitrostnim jedcem, s katerim sta se spoznala na Nathanovem tekmovanju leta 2018.

Malček je mamo bodril iz očetovega naročja, ona pa je pozneje povedala, da upa, da bo njen sin nekega dne iz njene zmage nekaj potegnil. “Hočem postaviti zgled, kako početi stvari, ki jih imaš rad, se truditi do skrajne meje, ko pa vse skupaj postane težko, še kar vztrajaš dalje. In morda ti na koncu uspe iz vsega skupaj iziti kot zmagovalec.”

Nesporni kralj – Joey Chestnut

Na moški strani pa nič novega – že 15. v 16 letih je slavil neuničljivi Joey "Čeljust" Chestnut – in to čeprav je na prizorišče prikrevsal na berglah. A ne poškodbe, ne nedavna izguba njegove mame in trenerke Alicie niso ustavile 38-letnega prvaka, ki je letos slavil s 63 zmazanimi hotdogi v desetih minutah.

S tem se ni približal svojemu lanskemu rekordu (76 hotdogov), je pa prepričljivo ugnal najbližjega zasledovalca, Geoffreyja Esperja, ki mu je uspelo vase spraviti le 47 hrenovk in pol.

Chestnutova zmagovita serija traja že od leta 2007, ko je ugnal šestkratnega prvaka Takeruja Kobayashija, edini poraz pa mu je leta 2015 zadal Matt Stonie.

V svoji bogati karieri je Chestnut pojedel skupno rekordnih 1152 hotdogov, pri tem pa ne tekmuje toliko z drugimi tekmovalci kot sam s seboj in svojimi svetovnimi rekordi, ki jih je postavil na preteklih tekmovanjih.

"Večina športnikov ima dve vrsti vrhuncev. Prvi vrhunec je, ko je njihovo telo v najboljši formi. To obdobje je zame že minilo. Drugi vrhunec je, ko sta njihov um in znanje na najvišji ravni, ko poznaš svoje telo in kako trenirati manj, ampak ostajati enako pripravljen. Na tej točki sem zdaj jaz," je povedal za USA Today pred današnjim obračunom.

Tekmovanje se je letos vrnilo na svojo tradicionalno lokacijo pred Nathanovo stojnico na promenadi Coney Islanda. Dogodek je leta 2020 in lani zaradi pandemije potekal na "varnejši" lokaciji.