Neki uporabnik TikToka je zdravilo za kašelj uporabil na neobičajen način. Posnetek je TikTok medtem že odstranil. Foto: Shutterstock
Neki uporabnik TikToka je zdravilo za kašelj uporabil na neobičajen način. Posnetek je TikTok medtem že odstranil. Foto: Shutterstock

Pred kratkim se je na TikToku pojavil videoposnetek, v katerem je v ospredju kuhanje piščanca v sirupu za kašelj NyQuil, ki ima tudi pomirjevalni oz. uspavalni učinek. Avtor je piščanca v sirupu poimenoval "uspavalni piščanec", posnetek pa je kaj kmalu postal viralen – ne pa tudi klasični izziv, opozarjajo poznavalci družbenih omrežij. Kot navajajo, je šlo zgolj za en posnetek, vsi, ki so se pozneje pojavili s podobno vsebino, pa so njegove izpeljanke oz. lepljenke, s katerimi avtorji povečini opozarjajo na nesmiselnost takšnega početja oz. se šalijo na račun prvotnega avtorja.

A kljub vsemu se je – po načelu bolje preprečiti kot zdraviti – že oglasila ameriška agencija za zdravila FDA, in opozorila, da tako pripravljena hrana ni užitna, sama zamisel, da bi kdo piščanca pripravil na tak način, pa preprosto neumna. Kot so zapisali, je segrevanje sirupa, ki vsebuje paracetamol, dekstrometorfan in doksilamin, izjemno nevarno, saj tekočina pri gretju izhlapi, omenjene sestavine pa so zato toliko bolj koncentrirane. "Tudi če piščanca na koncu ne pojeste, je že samo vdihavanje hlapov, ki nastajajo pri kuhanju, nevarno, saj lahko plini poškodujejo pljuča," so uporabnike družbenih omrežij opozorili pri FDA-ju.

To sicer ni prvič, da je agencija izdala tovrstno opozorilo zaradi videoposnetkov, ki so krožili po spletu, piše Reuters. Leta 2020 se je več najstnikov zastrupilo in poiskalo pomoč na urgencah zaradi čezmerne in nenamenske uporabe antialergika benadryl, ki ga načeloma predpisujejo ljudem s senenim nahodom.