Kaitlin Nootbaar se kljub odličnim ocenam ni mogla veseliti mature s sošolci. Foto: Reuters
Kaitlin Nootbaar se kljub odličnim ocenam ni mogla veseliti mature s sošolci. Foto: Reuters
Kaitlin Nootbar si je s šolskimi uspehi prislužila polno štipendijo za univerzo. Foto: Youtube

Zlata maturantka je na maturitetni slovesnosti maja nagovorila svoje sošolce srednje šole Prague, pri tem pa navedla primere, ko so jo ljudje pred maturo spraševali, kaj si želi početi v življenju. "Kako za vraga naj vem? Že tolikokrat sem si premislila," jim je na to odgovarjala Kaitlin.

Izjava je pri njenih vrstnikih požela salve smeha in aplavz, a ko je šla Kaitlin prejšnji teden po svoje maturitetno spričevalo, so ji šolske oblasti dejale, da ji ne bodo izdale dokumenta, dokler ne spiše opravičila za uporabo neprimerne besede.

Družina ga je preglasno spodbujala
V osnutku svojega govora, ki ga je navdahnila knjižna in filmska vampirska franšiza Somrak, je Kaitlin sicer namesto "za vraga" ("hell") uporabila milejši "presneto" ("heck"), a je v trenutku gorečnosti na govoru posegla po močnejši različici. Najstnica pravi, da ne namerava spisati zahtevanega opravičila, saj da si je spričevalo prislužila s šolskim delom, izpiti in obšolskimi dejavnostmi. S svojimi šolskimi uspehi si je ob tem priborila tudi polno štipendijo za univerzo.

V izjavi za oklahomsko televizijo KFOR je ravnatelj srednje šole Prague Rick Martin dejal, da predstavniki šole ne morejo javno komentirati zaupne zadeve. "Tako trdo je delala, da je pristala na samem vrhu svojega razreda ... To ni prav," pa pravi njen oče David Nootbar.

Podoben incident se je po poročanju Huffington Posta pripetil junija, ko Anthonyju Cornistu niso hoteli podeliti njegovega maturitetnega spričevala, ker, tako šolske oblasti, so ga njegovi prijatelji in družina na slovesnosti tako glasno spodbujali, da je to zmotilo podelitev. "Ničesar nisem storil narobe, razen da sem se sprehodil čez oder," je takrat povedal najstnik iz Ohia. Šola je nato od dijaka zahtevala, da opravi 20 ur družbeno koristnih del, da si pridobi spričevalo.