Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri Nikeju so uniforme z visokim nožnim izrezom razkrili ta teden in nemudoma sprožili kritike več športnic, ki so podjetju očitale, da daje prednost razgaljenosti pred funkcionalnostjo.

“Absolutno niso narejene za nastope," je za Reuters dejala ameriška tekačica čez ovire Colleen Quigley.

Še ostrejša je bila Lauren Fleshman, ameriška državna prvakinja na 5000 metrov v letih 2006 in 2010.

"Oprostite, ampak pokažite mi eno žensko košarkarsko ali nogometno ekipo, ki bi navdušeno podprla to uniformo. To je za olimpijsko atletiko. Profesionalni športniki bi morali nastopati, ne da del možganov namenjajo mentalni gimnastiki ali slučajno ne razkazujejo najbolj intimnih delov telesa in sramnih dlak," je zapisala na Instagramu.

"Ženski dresi bi morali služiti nastopom, psihično in fizično. Če bi bila ta oprava dejansko koristna za fizične nastope, bi jo nosili tudi moški."

In še: "To ni elitna športna oprava za atletiko. To je kostum, rojen iz patriarhalnih sil, ki niso več dobrodošle ali potrebne, da bi ljudje spremljali ženske športe. Prenehajte oteževati življenje polovici prebivalstva @nike @teamusa @usatf."

Tara Davis-Woodhall, ki je lani na svetovnem prvenstvu osvojila srebro, pa se je odzvala z mešanico humorja in groze: "Čakajte, moja lulika bo zunaj!”

Serena Williams na predstavitvi Nikejeve olimpijske linije. Foto: Reuters
Serena Williams na predstavitvi Nikejeve olimpijske linije. Foto: Reuters

Napredek od Tokia?

Razprava glede razkrivajočih dresov olimpijk, od odbojke na mivki do gimnastike, poteka že leta in nekatera pravila glede uniform se spreminjajo.

Nemške telovadke so tako na olimpijskih igrah v Tokiu nosile dolge drese, ki so pokrivali celotno telo, s čimer so se po lastnih besedah postavile po robu seksualizaciji v športu.

Gimnastična zveza Nove Zelandije pa je prejšnji teden posodobila svoja pravila glede uniform, tako da lahko zdaj dekleta prek svojih dresov nosijo tudi kratke hlače ali pajkice.

Nike je na obtožbe odgovoril, da ponuja športnicam za prihajajoče olimpijske igre izbiro med dresom z visokim nožnim izrezom in kratkim izrezom, kar da je napredek od iger v Tokiu. Nikejeve uniforme za atletiko vključujejo skoraj 50 kosov za posamezne tekme na moški in ženski strani, so še sporočili ob predstavitvi dresov.

Metalka kopja Katie Moon, ki ima za pokrovitelja Nike, je na omrežju X zapisala, da je predstavljeni dres "skrb vzbujajoč", a dodala, da imajo športnice na izbiro kar nekaj dresov, da pa ima sama raje dres z nožnim izrezom kot kratke hlačke.