Foto: EPA
Foto: EPA

Sicer preprečevanje okužb tudi tam ni preprosto, saj gre za sezono z velikim številom obiskovalcev, predvsem znanstvenikov in vojaškega osebja. V poletni sezoni je na Antarktiki približno 5000 ljudi, pozimi pa se ta številka spusti do 1000.

Turistična sezona na Antarktiki, kjer ima raziskovalne postaje 27 držav, se je končala 3. marca. Skupno je na Antarktiki 80 baz iz držav, kot so denimo ZDA, Čile, Argentina, Velika Britanija, Španija in Kitajska.

Zaradi pandemije so se odločili za osamitev od preostalega sveta, prav tako ni stikov med člani raziskovalnih postaj.

"Od začetka pandemije smo sprejeli vrsto ukrepov, s katerimi smo lahko nadaljevali dejavnosti na Antarktiki. Tako naše kot preostale raziskovalne postaje so zaprte. Vzdržujemo koncept dvojne osamitve," pojasnjuje poveljnik Alejandro Valenzuela Pena.

Težave z vrnitvami domov

Čeprav tam za zdaj še ni potrjenega primera, pa imajo raziskovalci vseeno kar nekaj težav – ekipa iz dveh španskih baz v regiji, ki se je želela vrniti domov, je naletela na številne ovire. Nekaj se jih je v domovino vrnilo prek Čila, a vseeno je v Južni Ameriki ostala ujeta skupina 37 ljudi.

Med drugim so razmišljali tudi o vrnitvi z ladjo, ki bi trajala štiri tedne. "To je za zdaj najverjetnejša možnost, a se ji poskušamo izogniti, da ljudje ne bi bili zdoma še naslednji mesec," je takrat razložil vodja baze Jordi Felipe Álvarez.

Po nekaterih poročanjih naj bi se jim zdaj že uspelo vrniti v Španijo, in sicer s pomočjo humanitarne letalske povezave.

Antarktika edina celina brez potrjene okužbe