Foto: Reuters
Foto: Reuters

Apple je pretekli teden objavil spremembo pravil za svojo trgovino aplikacij App Store, ki razvijalcem med drugim omogoča, da v trgovino vključijo tudi emulatorje. To so programi, ki omogočajo, da določena programska oprema, večinoma videoigre, deluje tudi na drugih operacijskih sistemih, ne samo na tistih, za katere je bila prvotno ustvarjena. Med najbolj priljubljene tovrstne programe sodijo emulatorji za retro igralne konzole, kot so Nintendo in Super Nintendo Entertainment System, GameBoy in Wii, poroča STA.

Kot je pojasnjeno na portalu Ars Techica, emulatorji poganjajo t. i. datoteke ROM, ki vsebujejo igre. Medtem ko se je uveljavilo, da so sami emulatorji popolnoma zakoniti, pa je zakonitost datotek ROM, prenesenih s spleta, odvisna od posameznih datotek in okoliščin.

Med najbolj priljubljene tovrstne programe sodijo emulatorji za retro igralne konzole. Foto: EPA
Med najbolj priljubljene tovrstne programe sodijo emulatorji za retro igralne konzole. Foto: EPA

Obstajajo datoteke ROM, ki so v celoti v javni domeni ali z licenco, pri kateri ustvarjalec dovoljuje distribucijo. Prav tako obstajajo datoteke ROM, ki so intelektualna lastnina, zaščitena z avtorskimi pravicami, vendar prvotni lastnik ne obstaja več, trenutno lastništvo pa ni znano ali ni uveljavljeno. Po drugi strani pa obstajajo datoteke ROM, pri katerih želi lastnik še vedno znadzorovati distribucijo in pogosto želi z ukrepi preprečiti nezakonito izmenjavo in uporabo teh datotek. Med tovrstnimi tarčami so pogosto igre podjetja Nintendo.

Po poročanju STA so v skladu z novimi pravili razvijalci emulatorjev v celoti odgovorni za programsko opremo v svojih aplikacijah in morajo zagotavljati skladnost s smernicami in ustreznimi zakoni. To bi lahko pomenilo, da bodo emulatorje na koncu izdala le podjetja, ki imajo pravice do podprtih iger. Ta poteza naj bi uporabnike Applovih naprav odvrnila od iskanja alternativnih virov za prenos aplikacij, še poroča STA. Apple bo namreč v skladu s prilagoditvami evropskemu aktu o digitalnih trgih (DMA) svojim uporabnikom v EU-ju omogočil, da namestijo alternativne trgovine z aplikacijami. Trenutno lahko namreč uporabniki iPhonov aplikacije na telefone nalagajo zgolj s pomočjo Applove trgovine App Store.