Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pojav so s posnetki in fotografijami dokumentirali številni navdušenci.

Evropska vesoljska agencija (Esa) je pred tem na Twitterju napovedala, da bo asteroid v Zemljino atmosfero vstopil nad severom Francije. Glede na navedbe agencije je bil tokrat prihod asteroida vnaprej napovedan šele sedmič, kar so označili za "znak hitrega napredka svetovnih zmogljivosti za zaznavo asteroidov".

Asteroidi so majhni kamniti predmeti, ki krožijo okrog sonca, znanih je več kot 1,1 milijona. Raziskovalci so jih v bližini Zemlje zaznali več deset tisoč, od tega približno 10.000 s premerom več kot 140 metrov. Ni pa med njimi nobenega, ki bi lahko v doglednem času padel na naš planet.

Zadnji asteroid, katerega vstop v atmosfero je bil napovedan vnaprej, so sicer novembra lani videli na nebu nad Ontariom v Kanadi.

Oktobra lani pa je ameriški vesoljski agenciji Nasa prvič dotlej uspelo, da je s pomočjo trčenja sonde spremenila smer gibanja enega od asteroidov. Iskali so namreč odgovore, kako bi se lahko Zemlja zaščitila pred bližajočim se nebesnim telesom. Prav padec asteroida pred približno 66 milijoni let namreč glede na ugotovitve znanstvenikov velja kot najverjetnejši vzrok za izumrtje dinozavrov.