Foto: AP
Foto: AP

S tem se je končal dolgoletni spor, ki je športnim ekipam in staroselskim skupnostim preprečeval ali pa vsaj močno omejeval reproduciranje zastave.

Črno-rdeča aboriginska zastava z rumenim soncem je od leta 1995 uradno priznana za uradno zastavo Avstralije in je razobešena na vladnih poslopjih, za svojo so jo vzeli tudi številni športni klubi.

Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da je vlada "osvobodila aboriginsko zastavo za Avstralce".

Ob tem je dodal, da se od zdaj dalje lahko uporablja na športni opremi, na športnih prizoriščih in drugih medijih, "ne da bi bila za to potrebna privolitev ali plačilo pristojbine".

"Zdaj ko si avtorske pravice lasti Avstralija, zastava pripada vsem in je nihče ne more odvzeti," je v izjavi za javnost povedal minister za staroselske Avstralce Ken Wyatt.

Zastavo je oblikoval danes 75-letni aboriginski umetnik Harold Thomas in je postala simbol protestov v podporo avstralskim staroselcem.

"Upam, da bo ta dogovor ponudil uteho vsem Aboriginom in Avstralcem, da bodo zdaj lahko uporabljali zastavo nespremenjeno, ponosno in brez omejitev," je povedal Thomas.

Foto: AP
Foto: AP

Ustanovili štipendijo za staroselce

V zadnjih 50 letih je potekala intenzivna razprava glede uporabe zastave, potem ko je Thomas podelil podjetjem pravice, da lahko uporabljajo zastavo na svojih izdelkih.

Eno od podjetij, WAM Clothing, je nato zaradi uporabe aboriginske zastave na dresih poslalo grožnje s tožbami organizacijam, kot je Avstralska nogometna liga.

Vlada je zdaj plačala za ukinitev licenc, ki so jih ta podjetja imela.

V sklopu dogovora so v Thomasovem imenu za staroselske študente vzpostavili štipendije v vrednosti 100.000 dolarjev.