Poslanka španskega Podemosa Carolina Bescansa je nedavno na prvo zasedanje parlamenta prišla z dojenčkom v naročju. Foto: Reuters
Poslanka španskega Podemosa Carolina Bescansa je nedavno na prvo zasedanje parlamenta prišla z dojenčkom v naročju. Foto: Reuters
Licia Ronzulli
Italijanska evroposlanka Licia Ronzulli je bila prva, ki je s šest tednov starim dojenčkom leta 2010 prišla na sejo. Foto: Reuters

Obstajala pa bo izjema, saj bo dojenje še vedno prepovedano za obiskovalce. Takšno ureditev poznajo tudi v več drugih zahodnih državah.

"Naročite si umetno mleko!"
Kot je dejal predsednik predstavniškega doma Christopher Pyne, so bila prejšnja pravila zastarela, zato so se jih odločili spremeniti. Matere in očetje, ki skrbijo za majhne otroke, bodo lahko po novem svoj naraščaj pripeljali tudi v samo parlamentarno dvorano, do zdaj pa so lahko matere dojenčke dojile le na galeriji za obiskovalce ali v svojih pisarnah. "Nobenemu poslancu, ne moškemu ne ženski, ne bodo po novem mogli preprečiti, da bi sodeloval v razpravi in na sejah in obenem skrbel tudi za svojega majhnega otroka. Prav nobenega razloga ni, da bi prejšnja pravila ostala veljavna, saj so močno otežila politično delovanje predvsem žensk," je dodal.

Za spremembo so se odločili po lanskem zapletu, ko je vodja poslanske skupine Scott Buchholz prosil novopečeno mamico in poslanko Kelly O'Dwyer, naj razmisli o pošiljkah umetnega mleka, da bi tako lažje sodelovala na parlamentarnih sejah. Do zdaj matere poslanke, ki so še dojile, na sejah namreč niso smele dojiti in glasovati, ampak so morali glas namesto njih oddati njihovi pomočniki. Vsi otroci so bili namreč obravnavani kot obiskovalci.

V senat le dojenčki
Stari zakoni so tudi prepovedovali, da so poslanci v predstavniški dom vstopili z dojenčkom ali majhnim otrokom v naročju, a je predsednik parlamenta v praksi to pravilo večkrat zaobšel, pri tem pa je naletel na ogorčenje druge skupine poslancev. Senat ali zgornja hiša dvodomnega avstralskega parlamenta je dojenje v dvorani dovolil že pred desetletjem, še vedno pa ne smejo v senatno dvorano vstopiti majhni otroci, ki ne potrebujejo več materinega mleka, a so sicer brez varstva.

Spremembo pravil je pozdravila tudi opozicija in opozorila, da se ji zdi nezaslišano, da so nekateri poslanci nasprotovali pravici kolegic do dojenja. "Zagotovo bo moralo preteči še veliko časa, da bi naš poklic postal resnično do družine prijazen, a to je eden izmed korakov v pravo smer," je dejal laburistični poslanec Tony Burke.

Avstralci se še spominjajo tudi primera poslanke Zelenih Sarah Hanson-Young iz leta 2009, ki je morala med glasovanjem o nekem zakonu umakniti svojega dveletnega otroka iz dvorane. "Mislim, da še nikoli v življenju nisem bila tako osramočena," je takrat dejala. Poslanci se v senatu lahko s svojimi otroki družijo in igrajo le med prekinitvami.

Med 150 poslanci predstavniškega doma je 40 žensk, med njimi so od marca lani tri rodile. Še štirje poslanci bodo v kratkem postali očetje.