Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za azijske črne medvede, ki so sicer uvrščeni na seznam ranljivih živalskih vrst.

Zaradi pomanjkanja hrane v gozdovih so napadi medvedov v nekaterih delih ruralne Japonske vse večja težava.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Medvedi so lahko nevarni, če zaidejo v mesto, zato jim lovci nastavljajo pasti ali pa jih odstrelijo," je povedal Daiši Sato.

Sato je omenjeni avtomat z medvedjim mesom postavil pred svojo restavracijo z rezanci soba blizu železniške postaje v Sembokuju, 400 kilometrov severno od Tokia v prefekturi Akita.

Azijski črni medvedi so uvrščeni med ranljive živalske vrste (v to kategorijo se uvrščajo živali, katerih populacija je upadla za najmanj 50 odstotkov), a niso ogroženi, na Japonskem pa je uživanje medvedjega mesa dovoljeno.

"Meso ujetih medvedov je okusnejše, ker kri nemudoma odteče," razloži Sato.

Avtomati od a do ž

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Japonci so veliki ljubitelji avtomatov, v katerih prodajajo vse od pijač, prigrizkov in kirurških mask do bolj eksotične ponudbe, kot so užitni insekti in kitovo meso.

"Medvedje meso ni zelo pogosto, tako da si želimo, da bi ga turisti, ki obiščejo mesto, kupili in poskusili," je povedal Sato, ki v povprečnem tednu proda od sedem do deset paketov po 250 gramov, pri čemer eden stane približno 15 evrov.

Lani so medvedi na Japonskem ranili 75 ljudi in pokončali dva človeka, kažejo vladni podatki. Eden izmed dveh smrtonosnih incidentov se je zgodil prav v Akiti.