Volnatost brez primere. Foto: Reuters
Volnatost brez primere. Foto: Reuters

Žival je opazil mimoidoči, ki je obvestil farmo zavetišča Edgar's Mission v zvezni državi Victoria, približno 60 kilometrov severno od Melbourna.

Rešitelji so ovco poimenovali Baarack, v zavetišču pa so ugotovili, da je nekoč imela lastnika, saj so v ušesu še vedno vidni sledovi označbe, ki pa jo je očitno odtrgalo, ko se je kodrasta dlaka okrog njene glave začela debeliti in debeliti.

"Ovca se mora striči vsaj enkrat letno, sicer volna kar raste in raste, kar se je zgodilo tudi v tem primeru," je pojasnil Kyle Behrend. Ko so končno ostrigli tudi Baaracka, ki je zaradi goste dlake čez oči sploh komaj kaj videl in se premikal, je tehtnica pokazala kar 35,4 kilograma volne, kar je polovica teže odraslega kenguruja, so primerjavo podali Avstralci.

Tudi sicer je bil rahlo zanemarjen in nekoliko podhranjen, so bila pa v odličnem stanju njegova popotniška kopita. Zdaj ima nov dom v zavetišču, kjer so navdušeni, kako pogumne in odporne živali so ovce.

Baarackova volna sicer sodi med rekorderje, a še več so je ostrigli pred nekaj leta s Chrisa ovce, ki so jo leta 2015 našli v bližini Canberre, pet brivcev pa je nazadnje natehtalo več kot 40 kilogramov volne. Pred tem so največ volne ob enem striženju, skoraj 29 kilogramov, odstranili z novozelandske ovce Big Ben leta 2014.