Ker je to državni praznik, so šole zaprte, ljudje plešejo, pojejo in prirejajo pogostitve. Foto: EPA
Ker je to državni praznik, so šole zaprte, ljudje plešejo, pojejo in prirejajo pogostitve. Foto: EPA

Na zadnji dan polne lune v lunarnem mesecu milijoni praznujejo holi, praznik barv. Ta temelji na hindujski legendi o Holiki, demonski ženski, ki poskuša ubiti svojega nečaka Prahlada, ker ta časti hindujskega boga Višnuja. Medtem ko Holiko požrejo plameni, Prahlad požar čudežno preživi.

Rajanje na prostem. Foto: AP
Rajanje na prostem. Foto: AP

Kot del praznovanja večer pred praznikom, s katerim pozdravijo tudi začetek pomladi in prihod novega življenja, prižgejo kresove v prepričanju, da bodo s tem uničili slabo in bo dobro zmagalo. V vasi blizu Gandhinagarja, glavnega mesta zvezne države Gujarat, so tako na primer zakurili ogromen kres, za katerega so porabili 200 ton lesa.

Številni se v prazničnem času odpravijo v domače kraje in vasi, v več delih države potekajo velike procesije. Ker je to državni praznik, so šole zaprte, ljudje plešejo, pojejo in prirejajo pogostitve, poroča BBC.

Zrak je med barvitim praznovanjem enega najbolj priljubljenih festivalov v Indiji poln različnih odtenkov, barv ne manjka niti na ljudeh, ki se med rajanjem obmetavajo in mažejo z barvnim prahom, nekateri z vodnimi pištolami pršijo obarvano vodo. Del praznovanja so sicer tudi molitve.

Holi poleg hindujcev, džainistov in sikhov praznujejo tudi nekateri budisti, na severu Indije. Praznujejo ga tudi v sosednjih Nepalu in Pakistanu.