Pokrivala iz nojevega perja. Foto: Reuters
Pokrivala iz nojevega perja. Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Družinsko podjetje hiti z zadnjimi pripravami na karneval v Bincheju. Dogodek na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ki izvira iz srednjega veka, je eden najstarejših ohranjenih uličnih karnevalov v Evropi in največji v Belgiji.

Že pet generacij družine Kersten izdeluje srednjeveške kostume v črnih, rdečih in rumenih barvah belgijske zastave, pa tudi dovršena pokrivala iz nojevega perja, lesene cokle, zvončke in voščene maske ...

"Letos praznujemo 120-letnico začetka proizvodnje kostumov Gilles de Binche," je povedala 57-letna Fanny Kersten, ki kostume skupaj z očetom izdeluje že 33 let. "Moj prapraded se je po stavi s prijatelji odločil narediti klobuk Gilles ... Zagotovo mu ni bilo lahko, a se je izšlo," je dodala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odpoved karnevala v Bincheju v letih 2021 in 2022 zaradi pandemije je bil velik udarec za posel. To je bila prva odpoved karnevala po drugi svetovni vojni, kar je občutno zmanjšalo prihodke kostumografov.

"Vrnitev karnevala predstavlja veliko olajšanje. Kljub temu vsako jutro pogledamo številke okuženih s covidom," je dejala Kersten.

Družina na leto izdela 300 kostumov. Izdelava enega zahteva približno 13 ur.

Karneval bo potekal od 19. do 21. februarja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters