S konjem grejo približno 1,5 metra globoko. Foto: TV Slovenija
S konjem grejo približno 1,5 metra globoko. Foto: TV Slovenija

Več stoletji je po vsej belgijski obali poseben način lova rakcev prinašal dodaten vir zaslužka. V majhnem obmorskem mestu Oostduinkerke pa le še 12 ribičev rakce lovi na tradicionalen način – s konji, ki z dna morja vlečejo polne mreže rakcev. Za to seveda ni primeren vsak konj.

"Konj se mora najprej naučiti bresti po vodi, da počaka, in da naravnost vleče mrežo. Urjenje traja približno eno leto," je pojasnil razvojni inženir Johan Casier, eden izmed ribičev, ki mu pri delu pomagajo veliki in izredno močni delovni konji. Ti so edini sposobni za sabo vleči težke mreže po morskem dnu.

"S konjem gremo približno 1,5 metra globoko in približno pet metrov od obale," je še povedal Casier in dodal, da se v morje lahko podajo le ob oseki. Ribolov s konji običajno traja slabo uro, konjeniki se potem počasi vrnejo na obalo, da odložijo svoj ulov in da se konji nekoliko spočijejo.

V Belgiji se začenja sezona lova na rakce

Je tudi turistična zanimivost

Prava sezona za tovrstni ribolov, ki je od leta 2012 uvrščen tudi na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, je šele oktobra in novembra. Takrat se morska voda ohladi, rakci so bližje obali. Ribiči so v tem obdobju s konji v vodi tudi po tri ure, posameznik pa ulovi med 10 in 20 kilogramov rakcev.

Trenutno so tako ujeli po nekaj kilogramov rakcev, kar naj bi bilo po besedah Casierja za ta del poletne sezone lep ulov. Poleti star način lovljenja rakcev služi predvsem za predstavitev tradicionalne ribiške dejavnosti turistom. "Čudovito je, prvič vidim kaj takega. To je nekaj posebnega, edinstvenega," je dejala ena izmed turistk, eden izmed opazovalcev pa je pripomnil, da je prvič videl konje tako globoko v morju.

Vodja ribičev na konjih razlog za ohranitev tradicionalnega lova na rakce vidi v dejstvu, da je le še ta del obale – kljub množici turistov, ki se poleti zgrinja na belgijsko obalo – v več kot 500 letih ostal nespremenjen.