Upajo, da bo lik navdihnil tekmovalce in tekmovalke, da bodo poleti dobro igrali. Foto: EPA
Upajo, da bo lik navdihnil tekmovalce in tekmovalke, da bodo poleti dobro igrali. Foto: EPA

Junija bo v Nemčiji potekalo evropsko prvenstvo v nogometu, belgijska nogometna zveza pa se nanj ne pripravlja le s treningi – pomembni so namreč tudi dresi, s katerimi bodo nogometaši in nogometašice zastopali svojo državo.

Domači komplet tradicionalno ostaja rdeče barve, saj so nogometni igralci in igralke poznani kot Red Devils in Red Flames (rdeči vragi in rdeči plameni). Za gostovanje pa je tamkajšnja nogometna zveza predstavila prav poseben dres za moške in ženske reprezentante.

Domači komplet tradicionalno ostaja rdeče barve. Foto: EPA
Domači komplet tradicionalno ostaja rdeče barve. Foto: EPA

Ta je poklon belgijskemu karikaturistu Hergéju in njegovemu liku neustrašnega novinarja Tintina, s katerim je zaslovel. Tako dres sestavljajo svetlomodra majica z belim ovratnikom, rjave kratke hlače in visoke bele nogavice.

V svojih akcijskih dogodivščinah, ki so bile prevedene v več kot 70 jezikov, eden izmed največjih belgijskih junakov, ki se je leta 1929 prvič pojavil v bruseljski časopisni prilogi Le Petit Vingtième, namreč pogosto nosi moder pulover čez belo srajco z ovratnikom v kombinaciji z odrezanimi rjavimi hlačami, belimi nogavicami in rjavimi čevlji, poroča AP.

V preteklih letih so belgijski mediji pogosto opozarjali na podobnost belgijskega vezista Kevina De Bruyna s Tintinom, še posebej, ko je imel zvezdnik Manchester Cityja krajšo pričesko.

"Navdušeni smo, da se lahko poklonimo svetovni ikoni Hergéju. Med odraščanjem k srcu ni prirasel le meni, ampak mnogo generacijam," je dejal Piet Vandendriessche, izvršni direktor belgijske nogometne zveze, ki je velik oboževalec Tintina, in dodal, da upa, da bo lik navdihnil tekmovalce in tekmovalke, da bodo poleti dobro igrali.