Božično drevo se dviga 18 metrov v višino. Foto: Youtube
Božično drevo se dviga 18 metrov v višino. Foto: Youtube
Beograjčane je najprej razjezila prezgodnja praznična postavitev, zdaj pa jih jezi tudi pregrešno drago umetno drevo, ki so ga postavili v središču mesta. Foto: EPA

Glas o pregrešno dragem umetnem drevesu, ki v višino meri 18 metrov, je okrašeno z 200 bunkicami in stoji na začetku območja za pešce na ulici Kneza Mihailova, je obšel ves svet.

New York Times drevo opisuje kot najdražje umetno drevo na svetu. Zgovoren je podatek, da je kar štirikrat dražje od morda najbolj znanega in razkošnega božičnega drevesa na svetu - jelke pred Rockefellerjevim centrom na Manhattnu.

Ljudje svoje ogorčenje zdaj izražajo z ročno napisanimi sporočili, ki jih puščajo pod drevesom. "Želja za 2018: Da bi bili tatovi v zaporu in ne v parlamentu", "V zapor z mestno vlado" in "Zaprite župana" se glasijo nekatera od sporočil. Na Twitterju svojo jezo stresajo pod oznako "83.000 želja", nad drevo pa so se tudi spravili z rolicami straniščnega papirja.

Drevo naj bi povrh vsega postavili tri dni prej, kot se je sploh iztekel javni razpis.

Beograjčani pa so s humorjem in cinizmom opazovali tudi, kako so delavci že 29. septembra na ulicah v središču mesta začeli postavljati praznično razsvetljavo.

Ni vedel?
Beograjski župan Siniša Mali letos s praznično razsvetljavo ni skoparil, saj so dekoracije postavljene na 30 dodatnih mestih v primerjavi z lanskim letom, tako da se sveti in utripa skupno kar na 86 lokacijah po vsem Beogradu.

Sicer pa se Mali brani, da ni vedel, da bodo stroški tako visoki in da bodo zdaj pogodbo z izvajalcem nemudoma prekinili. A škoda, se zdi, je že storjena, opozicija pa je razsipno dekoracijo takoj izkoristila za diskreditacijo župana.