Cristoforettijeva je v zadnjih dneh bivanja na ISS-ju končno prišla na svoj račun in si privoščila pravi espresso. Foto: AP
Cristoforettijeva je v zadnjih dneh bivanja na ISS-ju končno prišla na svoj račun in si privoščila pravi espresso. Foto: AP
ISS
Na ISS-ju sta trenutno dve ženski, poleg Cristoforettijeve tudi Rusinja Jelena Serova. Foto: AP

Za to je (seveda) poskrbela ženska, prva italijanska astronavtka, 37-letna Samantha Cristoforetti, ki je na ISS prispela novembra lani. Takrat je s seboj prinesla tudi poseben, 20 kilogramov težek kavni aparat, simbolično poimenovan ISSpresso, ki sta ga izdelali znano italijansko podjetje za proizvodnjo kave Lavazza in podjetje Argotec, ki je specializirano za izdelavo za vesolje primerne hrane in izdelkov.

Vonj po domu
Trajalo je dolgo, kar pol leta, a Cristoforettijeva si je v nedeljo le lahko kot prva astronavtka v zgodovini v vesolju privoščila kavo iz tega aparata in se tako počutila vsaj malo bliže domu. "Svež ekspreso v posebni skodelici. Kava: najboljši odmor, kar smo si ga izmislili," je tvitnila Samantha, ko je v rokah držala skodelico nenavadne oblike, primerno za uporabo v breztežnostnem prostoru.

Pri izdelavi kavnega aparata, ki je izdelan izključno iz jekla, da zdrži velike pritiske, z njim pa si je mogoče skuhati tudi čaj, je sodelovala tudi italijanska vesoljska agencija, njegovo primernost pa je potrdila tudi Nasa.

"Danes se na ISS-ju počutijo nekoliko bolj domače. Italijanska kava je pijača, ki ne pozna meja, zato smo veseli, da je svoj dom našla tudi v vesolju," pa so ponosno sporočili iz Lavazze, podjetja s 120-letno tradicijo. Aparat skuha espresso iz majhnih kapsul mlete kave. Astronavti so seveda tudi do zdaj na postaji lahko pili kavo, toda instantno, ki jim jo je zapakirala Nasa, z novostjo pa želijo spraviti v boljšo voljo in dvigniti moralo ljudem, ki so na odpravah daleč stran od najbližjih po nekaj mesecev.

Cristoforettijeva se na Zemljo vrača prihodnji teden, ko bo končala polletno bivanje na ISS-ju.