Institut Jožef Stefan v Ljubljani. Foto: BoBo
Institut Jožef Stefan v Ljubljani. Foto: BoBo

Gre za tako imenovane "bed rest" raziskave, ki jih IJS izvaja od leta 2001, do danes pa jih je izvedel štirinajstkrat. Tokratna raziskava poteka v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa), njen namen pa je spremljati in ovrednotiti z vadbo simulirano zemeljsko težnost v siceršnji vesoljski breztežnosti.

V raziskavi z naslovom Učinek vibracijske vadbe med hipoksično neaktivnostjo bodo primerjali in ovrednotili različne vadbene strategije za življenje v vesoljskih plovilih, s čimer bi lahko preprečili izgubo mišične in kostne mase ter spremembe v srčno-žilnem sistemu astronavtov, kar so ključne težave astronavtov. V dozdajšnjih raziskavah se je že izkazalo, da je vadba ena najboljših metod, ki lahko prepreči te spremembe, zdaj pa raziskovalce zanima še natančneje, kakšna vadba je optimalna. Rezultati raziskav pa ne bodo v pomoč le astronavtom, temveč tudi pri reševanju zdravstvenih vprašanj na Zemlji, so zapisali na IJS-ju.

Sodelujejo lahko zdravi mlajši moški

Kot so pojasnili na IJS-ju, so po tem, ko je na družbenih omrežjih zakrožil oglas za sodelovanje v raziskavi, prejeli ogromno prijav, in sicer samo v ponedeljek 30. Iščejo zgolj moške, stare od 18 do 45 let, ki so lažji od 95 kilogramov in dobrega zdravja. Njihova naloga bo "preprosta": 60-dnevno ležanje v postelji v obdobju od septembra do decembra in fiziološke raziskave. Plačilo pa odlično: 12.000 evrov bruto.

"Tokrat iščemo le moške, stare od 18 do 45 let, glede njihovega zdravstvenega stanja pa bodo odločali zdravniki. Vključitveni in izključitveni dejavniki so že znani in jih je določila strokovna komisija pri Esi, tako da bodo preiskovanci podobni v vseh treh laboratorijih," je povedal vodja raziskav Igor Mekjavić iz Laboratorija za vesoljsko fiziologijo IJS-ja v Planici.

Kot so pojasnili na IJS-ju, bodo raziskavo vsem zainteresiranim predstavili večkrat in zelo natančno. Izbranci bodo prišli v Planico dva tedna pred začetkom raziskave in sodelovali pri različnih poskusih, da raziskovalci spoznajo delovanje njihovih mišic in srčno-žilnega sistema. Raziskava, ki bo vključevala nedejavnost v kombinaciji s hipoksijo, bo trajala 60 dni, po tem času pa bodo vse poskuse ponovili. Testiranja bodo torej potekala dvakrat po 15 dni, raziskave pa 60 dni, skupno torej 90 dni njihovega sodelovanja.

Iz oddaje Tednik: Ležanje v službi znanosti

Delovnik bo trajal 24 ur, 60 dni

"Delavnik preiskovancev ne bo trajal osem ur na dan, ampak 24 ur na dan, zato je seveda prav, da dobijo povrnjene stroške za 24 ur na dan. Tako kot večina projektov je tudi to projekt Ese, ki izvedbo projekta tudi financira. Med samim poskusom in po koncu bodo preiskovanci deležni fizioterapije in rehabilitacije, potem pa bomo uredili tudi sodelovanje z vodeno vadbo in jih spremljali še na vsakih par mesecev do trenutka, ko se bodo vrnili nazaj na izhodiščno stanje. Takšna so tudi pričakovanja Ese, da preiskovance spremljamo še dve leti po koncu raziskav," je dodal Mekjavić.

Trije laboratoriji po Evropi že več let raziskujejo to problematiko. V Nemčiji (DLR) so pred dvema letoma končali raziskavo, kjer so bili preiskovanci izpostavljeni umetni težnosti, kar pomeni, da so se vrteli na centrifugi pol ure na dan, vendar želenih učinkov raziskovalci niso potrdili. Trenutno poteka poskus v Franciji (Inštitut Medes), kjer preiskovanci, medtem ko so na centrifugi, tudi kolesarijo. Rezultati še niso znani, saj se bo poskus končal julija.

Sodelujoče bodo razdelili v tri skupine

V Laboratoriju za vesoljsko fiziologijo IJS-ja v Planici pa imajo slovenski raziskovalci dodatno nalogo, da s centrifugiranjem ustvarijo zemeljsko težnost, tej pa dodajo še vibracijsko vadbo, ki stimulira mišice in kosti, preiskovanci pa ob tem izvajajo še počepe. "Sliši se enostavno, ampak ni, ker je iz vseh spoznanj treba šele razviti vadbeno strategijo, ki bi bila uporabna v vesolju," je razložil Mekjavić. "Naše preiskovance bomo razvrstili v tri skupine. Ena skupina bo samo ležala, druga skupina bo vadila na centrifugi, tretja skupina pa bo vadila brez umetne težnosti, enako kot na centrifugi, vendar leže in na napravi, ki smo jo razvili v Sloveniji prav za ta namen," je pojasnil. Protokol njihove raziskave, ki ga mora odobriti še komisija za medicinsko etiko pri ministrstvu za zdravje, je sicer enak protokolu v Franciji in v Nemčiji, zato bodo lahko primerjali rezultate treh inštitutov o učinkih različnih vadbenih strategij.

Raziskava, ki zahteva 60-dnevno mirovanje