Joe Biden se tudi v Ženevi ni ločil od 'letalskih' sončnih očal. Foto: AP
Joe Biden se tudi v Ženevi ni ločil od 'letalskih' sončnih očal. Foto: AP

Kot so sporočili iz Bele hiše, podjetje Randolph ZDA izdeluje sončna očala tudi za ameriško vojsko in vojake iz držav članic zveze Nato. "Zato gre za precej povedno gesto Bidna," so dodali ameriški poznavalci za CNN. Putin namreč jasno nasprotuje širjenju zavezništva proti vzhodu, Biden pa se je pred srečanjem s Putinom v Bruslju udeležil prav srečanja Nata, na katerem je ponovno potrdil ameriško zavezanost sistemu kolektivne obrambe ter pozval zahodne zaveznice, naj bolj usklajeno delujejo proti Rusiji in Kitajski.

Podjetje Randolph USA izdeluje sončna očala v slogu letalcev že več desetletij, od leta 1978 pa jih dobavlja tudi ameriški vojski. Sprva so bila tovrstna očala namenjena predvsem vojaškim pilotom.

Putin je dejal, da so bili pogovori konstruktivni, a da ga Biden ni povabil na obisk Bele hiše.
Putin je dejal, da so bili pogovori konstruktivni, a da ga Biden ni povabil na obisk Bele hiše. "Za tovrstno srečanje morajo biti izpolnjeni pogoji," je dejal ruski predsednik. Foto: AP

Ruski voditelj je poleg tega dobil v dar kristalno skulpturo ameriškega bizona, ki jo je izdelalo newyorško podjetje Steuben Glass. Kip predstavlja moč, enotnost in odpornost, so pojasnili v Beli hiši. Ameriški bizon velja za nacionalnega sesalca ZDA od leta 2016, ko je takratni predsednik Barack Obama podpisal zakon o nacionalni dediščini bizonov. Lesen podstavek je narejen iz češnjevega lesa, kar naj bi bil poklon prvemu predsedniku ZDA Georgeu Washingtonu, na njem pa sta na ploščici vgravirana kraj in datum srečanja.

Voditelja sta sicer pogovore označila za pozitivne in konstruktivne. Dogovorila sta se o začetku posvetovanj o kibernetski varnosti in nadaljevanju pogovorov o strateški jedrski stabilnosti ter odprla številne teme, med drugim o spoštovanju človekovih pravic. ZDA in Rusija sta se dogovorili, da se bosta veleposlanika obeh držav vrnila na svoji delovni mesti v Moskvi in Washingtonu, je po srečanju sporočil Putin, ki je Bidna označil za "zelo izkušenega politika".