Foto: Youtube/DPoIG
Foto: Youtube/DPoIG

Razočarana zaradi neskončnih čakalnih dob za uniforme, ki nikoli niso na zalogi, je policija v južnonemški zvezni deželi Bavarski sprejela nenavadno odločitev, da opozori na težavo. V videoposnetku, ki ga je na YouTubu in Instagramu objavilo državno združenje nemškega policijskega sindikata (DPolG), se policist in policistka pogovarjata o tem, kako dolgo že čakata na uniforme. Razkrijeta, da čakata štiri oziroma šest mesecev, nato pa se iz policijskega BMW-ja na delo odpravita v spodnjicah.

V posnetku se nato Jürgen Köhnlein, predsednik bavarskega DPolG-ja, osredini na težavo in pravi, da je tisto, kar se zdi kot slaba prvoaprilska šala, vse prej kot to. Kronično pomanjkanje uniform namreč enači s pomanjkanjem spoštovanja do bavarskih varuhov reda in miru. Köhnlein poudarja, da so lahko čakalne dobe za kar 21 različnih kosov policijskih uniform – kot so kape, jakne, srajce in hlače – dolge tudi po več mesecev, nekateri kosi pa praktično nikoli niso na voljo. Sindikat s šaljivo prvoaprilsko akcijo poziva ministrstvo za notranje zadeve, naj nemudoma odpravi težavo, tudi če bi to pomenilo dodatne stroške, in ugotavlja, da od leta 2020 skorajda ne morejo govoriti o pomanjkljivi kakovosti uniform, temveč o pomanjkljivi razpoložljivosti uniform.

Ministrstvo za notranje zadeve priznava težavo in pravi, da prihaja rešitev

Tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve je pred dnevom priznal težavo in opozoril na motnje v dobavni verigi. Državni uradniki pravijo, da bodo zdaj sami prevzeli logistiko dostave, potem ko so v preteklosti naročila oddajali zunanjim izvajalcem. Predstavniki notranjega ministrstva so spomnili na pandemijo koronavirusa in vojno v Ukrajini kot dodatna dejavnika, ki negativno vplivata na dobavo in dostavo, obljubili pa so, da bo do leta 2030 na Bavarskem začel delovati nov logistični center, zaradi česar bodo policisti manj odvisni od zunanjih dobaviteljev. Kljub težavi je ministrstvo dejalo, da državna policija nikakor ni omejena pri opravljanju svojih dolžnosti, in dodalo, da se lahko uporabijo drugi elementi uniforme, kadar določeni kosi niso na voljo. Predsednik sindikata Jürgen Köhnlein nad besedami ni bil navdušen, povedal je: "Trenutno ostaja nejasno, ali se bodo razmere izboljšale ali še poslabšale." Obenem se sprašuje, kakšen vtis morajo dobiti novi naborniki, ko so prisiljeni dokončati usposabljanje v civilnih oblačilih, namesto da bi dobili uniformo.