Mahadžabin Šeik je 19. septembra leta 2004 v Loyola University Medical Centru pri Chicagu rodila Rumaiso Rahman, uradno najmanjšega otroka na svetu, ki je preživel. Drobceno dekletce je namreč tehtalo le 25 dekagramov, prav tako 25, tokrat centimetrov, pa je znašala njena višina. Šeikova je Rumaiso rodila že 25 tednov in šest dni po zanositvi. Foto:
Mahadžabin Šeik je 19. septembra leta 2004 v Loyola University Medical Centru pri Chicagu rodila Rumaiso Rahman, uradno najmanjšega otroka na svetu, ki je preživel. Drobceno dekletce je namreč tehtalo le 25 dekagramov, prav tako 25, tokrat centimetrov, pa je znašala njena višina. Šeikova je Rumaiso rodila že 25 tednov in šest dni po zanositvi. Foto:

Največ pozornosti javnosti je v zadnjem času pritegnil primer neke brezposelne Američanke, ki so jo umetno oplodili in je najprej rodila šesterčke, po naslednji nosečnosti pa še osmerčke. Veliko se je govorilo tudi o dveh 70-letnih Indijkah, ki sta v svojih zrelih letih prišli prva do svojega prvega otroka, druga pa do dvojčkov.

Vas zanima, kolikšno je največje število otrok ene matere? Primer je dokaj star, prihaja iz današnje Rusije, ženski po imenu Valentina Vassiljeva pa je uspelo na svet uspešno spraviti kar 69 otrok. Ob tem je treba povedati, da je večkrat rodila dvojčke, trojčke in celo četverčke.

Verjetno najbolj nenavadna zgodba prihaja iz Peruja. Za neko petletno deklico z nabreklim trebuhom so zdravniki sprva mislili, da ima tumor, izkazalo pa se je, da je noseča. Čez nekaj mesecev je že rodila zdravega dečka ...

Američanka Nadya Denise Doud-Suleman Gutierrez je januarja leta 2009 s pomočjo umetne oploditve rodila osmerčke, a ni rekorderka zaradi števila otrok, ampak dejstva, da so vsi novorojenčki (šest fantkov in dve dekleti) uspešno prebrodili prve mesece in - preživeli. Že ob rojstvu v Los Angelesu so bili vsi otroci zdravi, le trije so imeli manjše težave z dihanjem, a so jim zdravniki uspešno pomagali. Osmerčki so na svet prijokali s pomočjo carskega reza šest tednov prezgodaj, zato so še mesec dni in pol preživeli v inkubatorjih. Ob rojstvu so tehtali od 820 do 1.540 gramov. Primer je v javnosti sprožil številne razprave, saj je imela Sulemanova že pred nosečnostjo šest otrok (znova nosečnost zaradi umetne oploditve), poleg tega pa je imela finančne in celo manjše duševne težave. Pozneje je v intervjujih priznala, da njena odločitev imeti osem otrok, potem ko jih je imela že šest, "morda ni bila smiselna". Foto: TMZ
V perujsko bolnišnico v Piscu so nekega dne sprejeli utrujeno in razcapano indijansko dekletce iz bližnjega vznožja Andov. Pripeljala jo je neka ženska, ki je kirurga Geraldo Lozada prosila, naj iz petletnega dekleta po imenu Lina Medina, ki je imela neobičajno velik trebuh, izžene zle duhove, ki so jo obsedli. Dr. Lozada je bil sprva prepričan, da ima Lina v telesu velik tumor, po nekaj preiskavah pa 'ga je skoraj kap', ko je ugotovil, da je že osem mesecev noseča. Odpeljal jo je v prestolnico Lima in že čez mesec dni in pol (14. maj 1939) je deklica rodila zdravega fantka, težkega 2,7 kilograma. Porod so opravili s carskim rezom, saj je imela Lina premajhno medenico za običajen porod. Dečka so poimenovali Gerardo, ime je dobil po zdravniku, in ga sprva vzgajali v prepričanju, da je Lina njegova sestra. Ko je bil star deset let, je menda ugotovil, da je pravzaprav njegova mati.
70-letna Indijka Radžo Devi Lohan je najstarejša ženska, ki je rodila svojega prvega otroka. Deklica, ki se je rodila 28. novembra leta 2008, je bila spočeta z umetno oploditvijo. Kot je dejal strokovnjak za zdravljenje neplodnosti Anurag Bišnoj s centra Hisar za zdravljenje neplodnosti v indijski zvezni državi Harjana, sta se Radžo Devi in njen soprog Bala Ram, ki sta poročena že 50 let, obrnila po pomoč na njihov center, ki je nato 18. aprila izvedel postopek oploditve v epruveti. Devijeva je tako postala najstarejša mati, ki je prvič rodila, na svetu, je še zatrdil Bišnoj. Doslej je za najstarejšo mater, ki je prvič rodila, veljala neka 66-letna Španka, ki je svoja dvojčka rodila leta 2006.
Rekord ženske z največ otroki je star že kar nekaj let, natančneje stoletij. To je v sredini 18. stoletja uspelo Rusinji Valentini Vassiljevi, ki naj bi rodila, reci in piši, kar 69 otrok. O njenem življenju ni veliko podatkov, je pa znano, da je med letoma 1725 in 1765 na svet spravila 16 parov dvojčkov, sedemkrat trojčke in celo štirikrat četverčke. Izmed vseh otrok naj bi v mladosti umrla le dva otroka. Znan je tudi primer Čilenke Leontine Albine, ki naj bi rodila 64 otrok (55 jih je dokumentiranih), rekorderka z največjim številom rojenih otrok, ki niso bili rojeni kot dvojčki, pa je Romunka Livia Ionce, ki je v Kanadi leta lani rodila že svojega 18. otroka. Slika je simbolična.
Thomas Beatie je edini moški, ki je rodil otroka - pravzaprav se je rodil kot ženska Tracy Lagondino, nato pa se odločil za spremembo spola in si dal kirurško odstraniti prsi ter se podvrgel terapiji s testosteronom. Odločil se je spočeti, potem ko se je s svojo ženo Nancy pogovarjal o tem, da bi imela otroka, vendar so njej pred leti odstranili maternico, zato je obljubil, da bo otroka donosil sam. S soprogo sta potem v semenski banki kupila seme, Nancy pa ga je oplodila kar sama, saj zdravniki niso hoteli sodelovati. Devet mesecev pozneje se je rodila Susan Juliette, ki je dobila ime po Thomasovi materi - ob rojstvu je tehtala nekaj več kot štiri kilograme in je bila popolnoma zdrava. Nancy je Susan celo dojila - s pomočjo hormonov in pumpice za prsi. 34-letni Američan je trenutno noseč že drugič.
42-letna nadomestna mati Carole Harlock je najbolj plodna mati na svetu, saj je v 13 letih rodila kar 12 otrok, naenkrat tudi trojčke. V intervjuju za ameriško televizijsko postajo ABC je nekoč dejala, da je sprva želela biti nadomestna mati le enkrat, a je v nosečnosti tako uživala, da je že pred rojstvom otroka razmišljala o novi oploditvi. Za celoten postopek od oploditve, nosečnosti in rojstva dobi med 25.000 in 30.000 dolarjev, z otroki pa nima stikov. Ob tem Carole tudi pravi, da je ena redkih negativnih izkušenj pri tem njen oče, saj skorajda ne govori z njo, "ker daje tujim ljudem njegove vnuke".
Danes 35-letna Američanka Stacey Herald je najmanjša ženska na svetu, ki je postala mama, saj v višino meri le 71,12 centimetra. Čeprav so ji zdravniki nosečnosti odsvetovali, je v treh letih rodila tri otroke - dve zdravi hčeri, pred kratkim pa je osem tednov prezgodaj s carskim rezom rodila sina Malachia. Novorojenček je tehtal le 1,20 kilograma, visok pa je bil le 12,7 centimetra. Stacey, ki prihaja iz Kentuckyja, ima redko bolezen osteogenesis imperfecta, ki povzroča krhke kosti, nerazvitost pljuč in ustavitev rasti. Čeprav je na vozičku, z moževo pomočjo skrbi za 3-letno Kateri in 18-mesečno Makayo. Mož Will Herald, ki je visok 1,75 metra, je duhovnik pripravnik. Zdravniki so Stacey opozorili, da ji lahko plod, ko bo dovolj zrasel, pritisne na organe in ogrozi njeno življenje. Po zadnjem porodu so sinka Malachia dali v inkubator, kjer bo nekaj mesecev. Tudi njegova sestrica Kateri, ki ima enako bolezen kot Stacey, je prvih pet mesecev preživela v bolnišnici. Malachi ima težave s hranjenjem in ožiljem, vendar zdravniki pravijo, da bo z njim vse v redu.
Elizabeth Ann Buttle ima dva otroka, Belindo in Josepha, kar ni nič nenavadnega, sta pa neobičajna datuma njunega rojstva. Belinda je je na svet privekala 19. maja "davnega" leta 1956, ko je bila Elizabeth stara 19 let, Joseph pa 20. novembra leta 1997. 41 let in 185 dni je najdaljši znani interval med dvema novorojencema ene matere.
Indijka Omkari Parvar je najstarejša mati dvojčkov na svetu. Rodila jih je v starosti 70 let, njen mož pa je star kar 77 let. Zakonca Panvar že imata dve odrasli hčerki, ki imata tudi že svoje otroke, na vsak način pa sta si želela še sina. V Indiji namreč še vedno velja, da prvorojenemu moškemu potomcu pripada pravica do dedovanja in obdelovanja družinskega posestva. Omkari in Charan Panvar sta bila zato trdno odločena, da bosta sina dobila na vsak način. Izbrala sta IVF-zdravljenje - oploditev zunaj telesa, ker pa je ta postopek zelo drag, sta morala dati svoje posestvo pod hipoteko, prodati bivole, porabiti vse življenjske prihranke in vzeti tudi posojilo. Trud se jima je nazadnje le izplačal in Omkari je s pomočjo carskega reza rodila zdrava dvojčka, deklico in težko pričakovanega dečka. Sicer sta se rodila prezgodaj, ob rojstvu pa sta tehtala nekaj manj kot kilogram, vendar je bilo z njima vse v redu. Omkarijina ginekologinja je doživela pravi šok, ko je ugotovila, da je njena 70-letna pacientka noseča. Omkari je z rojstvom podrla rekord Romunke Adriane Iliescu, ki je leta 2005 rodila v starosti 66 let.