Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Motoriste so s priporočilom za varno vožnjo blagoslovili novomeški škof Andrej Saje, mirnopeški župnik Janez Rihtaršič in začetnik te prireditve Janez Šimenc.

V Mirni Peči na blagoslovu več deset tisoč motoristov

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Enisa Brizani, se vsako leto v Mirni Peči zbere več deset tisoč motoristov iz Slovenije in tujine. Kot je v pogovoru za TV Slovenija povedal Leopold Pungerčar iz Moto kluba Trebnje, se jih je letos zbralo blizu 16.000. Dodal je, da se je prireditev začela pred 25 leti – številka je bila na začetku manjša: "Dobili smo se pod zvonikom s takratnim župnikom Janezom Šimencem, bilo nas je 10 ali 15 članov Moto kluba Trebnje, imeli smo lep velikonočni ponedeljek. Potem je prireditev rastla, umestili smo jo v koledar Zveze moto klubov Slovenije."

Pungerčar je za STA poudaril, da namen mirnopeškega srečanja ni zgolj srečevanje motoristov, temveč želijo s tem javnost in motoriste na začetku motoristične sezone opozoriti na prometno varnost, ki je, čeprav se z vsakim letom krepi, še vedno nezadostna.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

In kaj morajo motoristi storiti pred začetkom motoristične sezone? Pozorni morajo biti na štiri stvari, je povedal Srečko Falkner, pomočnik načelnika postaje prometne policije Novo mesto: "Voznik, oprema, motor, cesta. Kar se tiče voznikov, mora biti psihofizično sposoben, da upravlja enosledno motorno vozilo, mora imeti ustrezno opremo, mi kot policisti priporočamo nošenje svetlejših oblačil, da smo bolj opazni. Motor mora biti primerno opremljen z ustreznimi pnevmatikami, da je tehnično brezhiben. Kar se tile same vožnje, spoštovati moramo vsa pravila v cestnem prometu, spoštovati moramo šibkejše voznike, spoštovati moramo voznike osebnih vozil, spoštovati moramo hitrost, kar je še vedno številčnejši vzrok prometnih nesreč. Bistvo voznika je, da predvideva, da polaga pozornost na samo vozišče, same razmer ena vozišču, da prilagaja hitrost temu."

Blagoslov motorjev ob začetku motoristične sezone