V 25. filmu o Bondu, ki bo v kinematografe prišel v letu 2020, bo Daniel Craig petič  - in tudi zadnjič, pravi -nastopil v tej vlogi. Foto: EPA
V 25. filmu o Bondu, ki bo v kinematografe prišel v letu 2020, bo Daniel Craig petič - in tudi zadnjič, pravi -nastopil v tej vlogi. Foto: EPA
Sean Connery je bil politično najmanj korekten Bond. Foto: IMDb

Zlasti začetni filmi iz bondijade so precej problematični, polni fizičnega in verbalnega nasilja nad ženskami, odkritega seksizma in občasnega rasizma. Če so to producenti sprva želeli "popraviti" s temnopoltim Jamesom Bondom – ugibanja o Idrisu Elbi kot naslednjem britanskem agentu 007 so se razširila, potem ko je producentka Barbara Broccoli dejala, da so vrata za to vlogo odprta temnopoltemu igralcu -, so nekateri upali, da bo v vlogi glavnega junaka zdaj nastopila ženska.

Barbara Broccoli, dolgoletna producentka franšize, je zdaj govorice dokončno utišala. "Bond je moški," je dejala. "Je moški filmski junak in to bo tudi ostal," je pojasnila za časnik The Guardian.

"Ni nujno, da moške junake spremenimo v ženske. Bolj smiselno, da ustvarimo več ženskih značajev in zgodbo prilagodimo tako, da se bo zlila z ženskimi liki," pojasnjuje.

Broccolijevi ne gre očitati – tudi sama si namreč dejavno prizadeva za upoštevanje pravic žensk. V filmski industriji, v katero je vključena že od 17. leta, je znana tudi kot ena tistih, ki si želi zagotoviti varno delovno okolje za ženske, tisti, ki z njo sodelujejo, pa pravijo, da se je za enakopravnost zavzemala že takrat, ko gibanje #MeToo še ni obstajalo.

V preteklosti je že dejala, da Bonda verjetno nikoli ne bomo razumeli kot feminista, saj so pretekli filmi precej sporni. "Svet se je spremenil, Bond pa se je v zadnjih letih temu prilagodil. V njegovi preobrazbi sem poskušala odigrati pomembno vlogo, veliko pa je pri tem s svojo igro prispeval tudi Daniel Craig," pojasnjuje.