Videti je lepo, a je povsem nepotrebno, menijo v nevadski agenciji za vodo. Foto: AP
Videti je lepo, a je povsem nepotrebno, menijo v nevadski agenciji za vodo. Foto: AP

Mesto, znano po igralnicah, razkošju in razmetavanju denarja, že 20 let prepričuje prebivalce, naj travo zamenjajo s puščavskimi rastlinami, saj je za vzdrževanje zeleneče trate potrebno zalivanje, vode pa – sploh v puščavi – ni na pretek. Čeprav je pristojnim uspelo prepričati nekaj ljudi, pa to še zdaleč ni dovolj, zato so se zdaj odločili za bolj drastično potezo, poroča AP.

Na kongres zvezne države Nevada so namreč naslovili predlog, naj prepove zasajanje okrasnih trat vsaj na območju širšega mesta, s čimer bi zmanjšali tudi potrebo po zalivanju. Poudarjajo, da gre za travo, po kateri "ne hodi nihče" in je zato povsem nefunkcionalna, obstaja le zaradi kaprice in lepotnih idealov. Za okrasne trate se poleg razkošnih hotelov (ki vodo med drugim "razmetavajo" celo s fontanami, ogromnimi vodometi in slapovi), odločajo tudi krajinski arhitekti, ki skrbijo za zunanje površine na javnih krajih, kot so ulice, krožišča ipd.

Že leta 2003 je sicer mesto doseglo pomemben mejnik, ko je prepovedalo zasajanje trat ob novogradnjah, nekaj uspeha je prineslo tudi finančno nadomestilo za izkop trate in sajenje kaktusov in drugih podobnih okrasnih rastlin na njeno mesto (3 ameriške dolarje za kvadratni čevelj oz. preračunano 30 dolarjev za slab kvadratni meter), a zadnja leta se kvadratni metri trat ne zmanjšujejo več.

Za zalivanje trate se porabi približno pštirikrat več vode kot za zalivanje rastlin, ki so na vroče puščavsko podnebje bolj prilagojene, pravijo predlagatelji zakona. Foto: AP
Za zalivanje trate se porabi približno pštirikrat več vode kot za zalivanje rastlin, ki so na vroče puščavsko podnebje bolj prilagojene, pravijo predlagatelji zakona. Foto: AP

Ker mestne oblasti ugotavljajo, da potrošnikov drugače v varčevanje s tako pomembno dobrino, kot je vodo, ni mogoče prisiliti, so se zdaj obrnili na vrhovno zakonodajno telo v državi, kjer, upajo, bodo prisluhnili njihovim argumentom. Za zalivanje trate je namreč treba kar štirikrat več vode, kot bi je potrebovale kakšne druge, puščavam bolj prilagojene okrasne rastline, pravijo. Samo z odstranitvijo trat bi širše območje Las Vegasa po njihovih izračunih prihranilo do 15 odstotkov letne porabe vode.

Pri tem sicer poudarjajo, da so na obrobju mesta in na podeželju veliko bolj varčni in da je problem zgolj mesto Las Vegas. "Javno mnenje zunaj Las Vegasa je povsem drugačno – in je bilo že kar nekaj časa – kot pa je glede ravnanja z vodo znotraj mesta," pravi Colby Pellegrino, vodja oddelka za vodne vire pri južnonevadski agenciji za vodo.

Prepoved trat, če bo sprejeta, bi bila najopaznejša v načrtovanih naseljih in na javnih površinah. Foto: AP
Prepoved trat, če bo sprejeta, bi bila najopaznejša v načrtovanih naseljih in na javnih površinah. Foto: AP

V omenjeni agenciji, ki je najglasnejši zagovornik (in obenem tudi eden od pobudnikov) prepovedi trat, priznavajo, da takega ukrepa ni do zdaj sprejela še nobena zvezna država – še najbližje mu je bila Kalifornija, ko je pred leti med hudo sušo začasno prepovedala zalivanje trave.

"Vaša dvorišča bomo pustili pri miru"

Justin Jones, komisar tamkajšnjega okrožja Clark, je ob tem poudaril, da prepoved ne bo veljala za zasebna zemljišča: "Brez skrbi, vaše vrtove bomo pustili pri miru." A trava med dvema deloma vozišča? Ali kot okras ob parkirišču? "To je pa preprosto neumno. Edini ljudje, ki kdaj stopijo na trato, ki ločuje nasprotismerni vozišči, so delavci, ki jo kosijo," se priduša.

Po poročanju AP-ja bo ukrep, če bo sprejet – in predvideva se, da bo –, najbolj opazen v načrtovanih skupnostih in na javnih površinah.

Pričakovano so se že oglasili tisti, ki ukrepu nasprotujejo oz. zagovarjajo zelenje na javnih površinah z argumentom, da se na območjih brez zelenja ustvarjajajo t. i. vročinski otoki, kjer je izhlapevanje toliko večje, da je učinek na koncu isti.