Foto: EPA
Foto: EPA

V tvitu je pred kratkim pojasnil, da bo roko ob prisegi poleg ustave položil na tri stvari, ki mu osebno največ pomenijo. To je fotografija staršev, ki ju je izgubil v pandemiji covida-19, listina o državljanstvu in izvod stripa Superman. Izbral je izvod iz leta 1939, iz katerega se je naučil življenjskih lekcij, tako kot sin priseljencev kot tudi kot član LGBT-skupnosti. "Vsakdo, ki vsaj malo razume stripe, se zaveda, da so ključni sestavni del ameriške fikcije," je pred časom zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Nenavadno, a popolnoma zakonito

Superman ga je naučil veliko. Foto: EPA
Superman ga je naučil veliko. Foto: EPA

Robert Garcia je član demokratske stranke in nekdanji župan kalifornijskega Long Beacha. Še posebej se je s Supermanom poistovetil v mladosti, saj je tudi stripovski junak priseljenec z močnim moralnim kompasom in skrivno identiteto. Poročeni 45-letnik je pozdravil tudi lansko novico, ko je franšiza DC Comics naznanila, da bo nov Superman biseksualen.

Čeprav je izbira nekoliko nenavadna, je dovoljena. Zakonodaja veleva le, da prisega ne sme biti pogojena s sveto knjigo katere koli vere. Leta 2007 je Keith Ellison svojo zvestobo prisegel s pomočjo Korana, ki ga je imel nekoč v lasti tudi Thomas Jefferson.