Zasedba serije Bolji život. Foto:
Zasedba serije Bolji život. Foto:
Glavi družine.
Serijo so ponavljali še leta in leta po koncu.
Eden največjih srbskih izvoznih artiklov.

Zgodba te napol humoristične serije, napol žajfnice, se vrti okoli petčlanske beograjske družine Popadić (moža igra Marko Nikolić, ženo Svetlana Bojković, starejšega sina Boris Komnenić, mlajšega Dragan Bjelogrlić, hčerko pa Lidija Vukićević) in njihovih vsakodnevnih pripetljajev. Popadići so bili tudi zato tak hit, ker se je prav vsak lahko poistovetil z njimi. Bili so življenjski. Na duhovit, a tudi kritičen način je serija spregovorila o nekaterih problematikah, ki so še kako aktualne tudi danes - denimo korupcija in poneverbe.

Gre za serijo, ki je v naši nekdanji skupni državi rušila vse rekorde gledanosti. Dve sezoni oziroma 82 epizod se je zvrstilo na naših malih ekranih med letoma 1987 in 1991, sledile so neštete ponovitve (natančneje: 17), med obema sezonama so posneli še istoimenski film, serijo je gledalo 15 milijonov ljudi in več kot 20 let pozneje Bolji život še vedno velja za enega izmed stebrov jugoslovanske TV-produkcije.
Bolji život je bil eden tistih jugoslovanskih fenomenov, ki so ob koncu 80. let osvojili vse republike, od Srbije do Hrvaške in Slovenije, ne glede na narodnost. Podobno, kot je počela Ekatarina Velika na glasbenem področju, je Bolji život združeval in zabaval narode prek malih zaslonov.

To dokazuje tudi dejstvo, da so se Hrvati lani odločili znova predvajati Bolji život - in to več kot uspešno. V najavah so mu peli tako slavo, kot da bi šlo za legendarno serijo hrvaške produkcije, ne pa srbske. Še več, ob tem so preverili, kaj počno glavni igralci danes.

Kje so danes?
"Šalili smo se, da bomo serijo snemali, dokler ne umremo. Super bi bilo videti Popadiće v novem času demokracije," je za 24 sata povedal 66-letni Nikolić, ki ga ljudje še danes ustavljajo na ulici in ga sprašujejo, kam so šli njegovi prepoznavni brki.

Njegova televizijska soproga, 65-letna Svjetlana Bojković, se je lani po 80 filmih in serijah umaknila iz igralskega sveta in se z drugim možem preselila v Helsinke. 55-letni Boris Komnenić je med drugim vodil tudi TV-kviz Genijalci, veliko časa pa preživi na Hrvaškem, saj je bil rojen v Puli.

Lidija Vukićević je med snemanjem Boljega života veljala za jugoslovanski sekssimbol in je zaradi svojih privlačnih oblin dobivala večinoma vloge lahkoživk. Danes je stara 50 let in je bila tri leta poročena z mlajšim nogometašem Crvene zvezde Mitrom Mrkelom, s katerim ima dva odrasla sina. Leta 2004 se je včlanila v Srbsko radikalno stranko in bila desna roka haaškemu obtožencu Vojislavu Šešlju. Njen televizijski brat, 49-letni Dragan Bjelogrlić, si je od vseh zgradil največjo kariero. Po koncu serije je posnel še okoli 40 filmov in 20 serij, z bratom pa vodi producentsko hišo, katere prvi projekt je bil sloviti film Lepe vasi lepo gorijo (1996).
V uvodu omenjeni Tatić je v Boljem životu igral Božidarja "Jataganca" Soldatovića, umrl pa je v starosti 67 let zaradi težav s srcem. Tatića se bodo starejši gledalci spomnili iz še ene kultne jugoslovanske serije, Grlom u jagode.

Plodni scenarist
Za serijo, ki je osvojila Jugoslavijo, stoji scenarist Siniša Pavić, ki velja za najplodnejšega srbskega TV-scenarista, ki se je podpisal pod številne televizijske uspešnice (Diplomci, Otpisani, Bolji život, Sretni ljudi, Stižu dolari, Pozorište u kući ...).

Takole je izjemni uspeh svojega dela komentiral v reviji NIN leta 2008: "Bolji život je užival ogromno priljubljenost v celotni Jugoslaviji, zanimivo pa je, da je med snemanjem druge sezone na Hrvaškem že prišel na oblast Tuđman, z njim pa Antun Vrdoljak na čelo Hrvaške televizije HRT. On, seveda, ni nameraval predvajati nanizanke Bolji život, a je naletel na tak upor gledalcev, da ga je moral vrniti na program. Ampak z dnevom zamika. Bolji život so na TV Beograd predvajali v nedeljo, na zagrebški televiziji pa v ponedeljek, da bi se dodobra prepričali, da jim niso Srbi česa podtaknili. Seveda jim ni bilo treba posredovati niti enkrat."

In še kot zanimivost: leta 2009 so razmišljali o povsem novih epizodah Boljega života, a nazadnje do tega nikdar ni prišlo.

K. S.