Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Brazilska televizija GloboNews namreč poroča, da je Bolsonaro predsedniško rezidenco, mojstrovino arhitekta Oscarja Niemeyerja iz 50. let, pustil za seboj v izjemno klavrnem stanju. Televizijska poročevalka Natuza Nery si je v četrtek rezidenco Palácio da Alvorada (Palača zore) ogledala v družbi nove brazilske prve dame Rosângele Lule da Silva – in ni bila prav nič impresionirana nad tem, kar je videla.

"Splošno stanje stavbe, ki velja za najbolj ikonično v Brasilii, ni dobro. In bo zahtevalo korenita popravila," je poročala Nery, ki ji je gostiteljica med drugim pokazala strgane preproge in kavče, razbita okna in parket. Palača je očitno potrebna konkretne obnove, saj tudi strop pušča, umetniška dela, ki visijo v njej, pa so obledela od sonca.

Fotografije palače bolj spominjajo na kakšen razsut študentski dom kot pa na zaščiteno stavbo, ki jo je oblikoval eden najslavnejših modernističnih arhitektov na svetu, poroča Guardian.

Tapiserija Emiliana Di Cavalcantija, enega najslavnejših brazilskih umetnikov 20. stoletja, je tako poškodovana, potem ko so jo preselili iz knjižnice in obesili na sonce. "Žal jo bo treba restavrirati," je povedala prva dama.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Izginila umetniška dela in – Lulov kaktus

Nery poroča, da je za nameček iz palače, zgrajene leta 1958, izginilo kar nekaj umetniških del.

Prva dama je povedala, da je nad stanjem svojega novega domovanja "precej razočarana" in "pretresena".

Njegov naslednik je odstranil tudi brazilski kaktus, ki ga je zasadil Lula.

Bolsonaro je na predvečer Lulove prisege prejšnjo nedeljo odletel iz Brazilije in je trenutno na Floridi, kamor se je umaknil iz strahu pred sodnim pregonom zaradi njegovega odziva na pandemijo covida.