V želji zmanjšati proizvodnjo mesa, zlasti govejega, ki povzroča škodo okolju, so rastlinske alternative mesu zdaj običajne, vedno pogosteje je tudi meso gojeno iz celic. Čeprav obstaja veliko podjetij, ki delajo nadomestke za običajno meso, kot so piščanec, svinjina in govedina, pa avstralsko podjetje Vow Food izstopa. To namreč želi mešati in povezovati celice nekonvencionalnih vrst z namenom, da bi ustvarili nove vrste mesa.

"Verjamemo, da je najboljši način za to izumiti meso. Iščemo celice, ki jih je preprosto gojiti, so res okusne in hranljive, nato pa te celice mešamo in povezujemo, da ustvarimo res okusno meso," je dejal George Peppou, izvršni direktor podjetja Vow Food, ki pri svojem delovanju uporablja energijo iz obnovljivih virov. Podjetje se je med drugim odločilo, da začne obujati meso izgubljenih vrst, rezultat njihovega projekta pa je tako tudi mamutova mesna kroglica.

"Volnatega mamuta smo izbrali, ker je simbol izgube raznolikosti in simbol podnebnih sprememb," je dejal Tim Noakesmith, soustanovitelj organizacije. Domneva se, da je omenjeno bitje izumrlo zaradi človeškega lova in segrevanja sveta po zadnji ledeni dobi. Da bi ustvarili protein mamutovih mišic, je podjetju na pomoč priskočil profesor Ernst Wolvetang z inštituta za bioinženiring na Univerzi v Queenslandu, poroča Guardian.

Njegova ekipa je vzela DNK-zaporedje za mamutov mioglobin – ključno mišično beljakovino, ki mesu daje aromo – in zapolnila nekaj vrzeli z DNK slona. To zaporedje je bilo umeščeno v izvorne celice mioblasta ovce, ki so se razmnožile in nastalo je 20 milijard celic, ki jih je podjetje pozneje uporabilo za gojenje mamutovega mesa. "Bilo je neverjetno preprosto in hitro," je dejal Wolvetang in dodal, da jim je podvig uspel v nekaj tednih. Pripomnil je, da je sicer prvotna ideja vključevala proizvodnjo mesa ptiča, a potrebna DNK-zaporedja niso obstajala.

Podjetje je že raziskalo potencial več kot 50 vrst, prvo gojeno meso, ki se bo prodajalo gostincem, bodo japonske prepelice

Mamutove mesne kroglice sicer še nihče ni pokusil. "Te beljakovine nismo videli tisoče let, ne vem, kako bi se ob zaužitju odzval naš imunski sistem," je pojasnil profesor, a dodal, da bi ob ponovnem poskusu lahko zagotovili, da bi bila bolj sprejemljiva za današnje telo. "Malo čudno in novo je – na začetku je vedno tako. Toda z okoljskega in etičnega vidika osebno menim, da je gojeno meso zelo smiselno," je še dejal Wolvetang, ki razume, da bi bili ljudje sprva glede tovrstnega mesa previdni.

Posebni produkt bo danes razkrit v znanstvenem muzeju na Nizozemskem.

"Naš cilj je začeti pogovor o tem, kako se prehranjujemo in kakšne so lahko prihodnje alternative. Gojeno meso je meso, vendar ne takšno, kot ga poznamo," je poudaril Bas Korsten iz kreativne agencije Wunderman Thompson, ki je dal začetno zamisel.

Podjetje, ki želi prispevati k trajnostnemu prehranjevanju, je sicer že raziskalo potencial več kot 50 vrst, vključno z alpako, bivolom, krokodilom, kengurujem, pavi in ​​različnimi vrstami rib. Prvo gojeno meso, ki se bo prodajalo gostincem, bodo japonske prepelice, ki naj bi še letos pristale v restavracijah v Singapurju.

Leta 2018 je drugo podjetje uporabilo DNK izumrle živali, da bi ustvarilo gumijaste medvedke iz želatine iz mastodonta, še ene slonu podobne živali.