Hiša pritegne pozornost mimoidočih. Foto: Reuters/zajem zaslona
Hiša pritegne pozornost mimoidočih. Foto: Reuters/zajem zaslona

Kot je za Reuters povedal 72-letnik iz vasi blizu Srbca na severu BiH-a, se je naveličal ženinih stalnih zahtev po prenovi družinske hiše. "Naveličal sem se njenih pritožb in pogoste prenove, pa sem ji rekel: zgradil ti bom vrtljivo hišo, pa jo boš lahko vrtela, kakor boš želela." V šali je dodal še: "Če vidiš, da prihajajo nezaželeni gostje, obrni hišo na drugo stran, menda bodo tako odšli stran."

Hiša, ki je po besedah Kusića potresno varnejša kot običajne hiše, se vrti okoli sedemmetrske osi. "Hiša lahko naredi polni krog v 24 urah, ko je pri najnižji hitrosti, pri najhitrejšem vrtenju pa lahko naredi celoten krog v 22 sekundah," je dejal Kusić.

Vojin Kusić. Foto: Reuters
Vojin Kusić. Foto: Reuters

Možakar, ki sta ga navdihnila izumitelja Nikola Tesla in Mihajlo Pupin, se je sprva posvetoval s projektanti in gradbeniki, ko je videl, da jim ideja ni všeč, saj nanjo niso navajeni, se je projekta lotil sam. Kot je povedal, ga je prihod iz revne družine brez možnosti za dobro izobrazbo prisilil k temu, da sam išče možnosti: "To ni inovacija, zahteva le voljo in znanje, jaz pa sem imel dovolj časa in znanja."

"Vsak dan sem delal po malo, nikamor se mi ne mudilo," si je rekel. Vmes je nekaj časa preživel tudi v bolnišnici zaradi težav s srcem: "Prosil sem zdravnike, naj podaljšajo moje življenje za vsaj eno leto, ker imam ta projekt v glavi in ​​nihče ne bo vedel, kako ga dokončati." In možakarju je uspelo, projekt je po šestih letih dokončal, žena pa lahko uživa v raznolikem razgledu, ki sega vse od koruznih polj do gozdov in reke ...