Nekoč so mislili, da živijo samo 20 let. Foto: AP
Nekoč so mislili, da živijo samo 20 let. Foto: AP

Koelakanti so nenavadne ribe, ki v globinah plavajo že okoli 400 milijonov let, dokler pa jih leta 1938 niso odkrili v bližini Južne Afrike, so veljale za izumrlo vrsto. Nočne ribe, katerih vzdevek je živi fosil, se premikajo in rastejo zelo počasi, vseeno pa lahko dosežejo velikost človeka.

Koelakanti se razvijajo zelo počasi. Foto: AP
Koelakanti se razvijajo zelo počasi. Foto: AP

Znanstveniki so bili dolgo prepričani, da koelakanti živijo okoli 20 let. Ti so v preteklosti namreč z namenom, da bi ugotovili starosti teh rib, preštevali velike črte na posebni luski rib. Francoski znanstveniki pa so ugotovili, da so tako spregledali številne manjše črte, ki so vidne s pomočjo polarizirane svetlobe – tehnika se uporablja pri ugotavljanju starosti komercialnih rib. Na eno veliko črto so odkrili kar pet manjših črt, te pa naj bi bolje sovpadale z letom življenja ribe. Tako so ugotovili, da je njihov najstarejši primerek star 84 let.

Samice spolno dozorijo v 50. letih

Enako tehniko so uporabili tudi pri preučevanju zarodkov teh živorodnih rib in tako ugotovili, da brejost traja vsaj pet let, kar pa naj bi bilo nenavadno, za katero koli žival. Samice koelakanta naj bi sicer spolno dozorele konec 50. let, samci pa so spolno zreli med 40. in 69. letom. Ker so te ribe, ki torej lahko živijo tudi stoletje, vseeno zelo ogrožene, znanstveniki lahko preučujejo le primerke, ki so bili že ujeti in so poginili.

Čeprav se genetsko in evolucijsko razlikujejo od drugih prebivalcev globin, kot so morski psi in skati, pa se vsi starajo enako počasi. To ima morda opraviti ravno s podobnim habitatom, v katerem živijo.