Ustanovitelji
Ustanovitelji "črtnih kod za brezdomce" poudarjajo, da bodo prostovoljne donacije (ki jih lahko mimoidoči nakažejo kar prek pametnih telefonov) nahranile marsikatera lačna usta (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Številni Britanci si ljudem, ki bivajo na ulicah, vsak dan želijo nameniti nekaj drobiža, ki bi jim pomagal preživeti v težkih razmerah. Zaradi velike priljubljenosti bančnih kartic in celo plačevanja z mobilnimi telefoni se pogosto znajdejo v položaju, ko so njihovi žepi popolnoma prazni.

Nenavaden izum študentov in profesorjev Univerze v Oxfordu bo takšne zadrege v prihodnje preprečil. S pomočjo posebnega bralnika črtnih kot, ki si ga bodo lahko dobrodelneži naložili na svoje pametne telefone, bodo Britanci denar darovali tudi z odčitavanjem črtnih kod, ki jih s seboj nosijo brezdomci, navaja BBC.

Donacija se bo najprej znašla na bančnem računu enega izmed ustanoviteljev črtnih kod za brezdomce, obljubljajo pa, da ga bodo pozneje v obliki bankovcev in kovancev podarili brezdomcem.

Alex McCollion, eden izmed ustanoviteljev "črtnih kot za višje dobro", je za BBC ob tem povedal: "Težava je v tem, da živimo v družbi, v kateri je denar redko v "tekoči obliki". Tudi če denar želimo darovati, ga pogosto nimamo pri sebi. Za to težavo sem s črtnimi kodami ustvaril rešitev."

Ustanovitelji so poudarili še, da bo v času, ko država težave brezdomnega prebivalstva vsakodnevno zanemarja, vsakršna donacija ubogim prišla še kako prav.

Število ljudi, ki v Veliki Britaniji spijo na ulicah, se namreč iz leta v leto zvišuje. Lansko jesen je na ulicah Anglije spalo 4.751 ljudi, sodobne raziskave pa kažejo, da je danes v Angliji brez doma že več kot 8.000 ljudi.