Naredil je več kot 19 milijonov korakov. Foto: Reuters
Naredil je več kot 19 milijonov korakov. Foto: Reuters

Več kot 16.000 kilometrov dolgo pot je z najjužnejše točke Južne Afrike Russ Cook začel 22. aprila lani. Na poti je 27-letnik prečkal 16 držav in naredil več kot 19 milijonov korakov. V 352 dneh je pretekel dolžino, enakovredno 385 maratonom, pri čemer ga je pot vodila prek gora, tropskih gozdov in puščav, vključno s Saharo.

Zadnji dan poti so se športniku iz Worthinga na jugu Anglije pridružili podporniki, ki jih je Cook povabil, naj ga spremljajo zadnjih nekaj kilometrov. V njihovem spremstvu je 7. aprila dolgo in naporno potovanje končal na tunizijskem rtu Angela, kjer poseben kip označuje najsevernejšo točko Afrike.

Zadnji dan poti so se športniku pridružili podporniki. Foto: AP
Zadnji dan poti so se športniku pridružili podporniki. Foto: AP

Zaključek podviga so nato proslavili z zabavo v hotelu v mestu Bizerte, najsevernejšem afriškem mestu. Utrujeni Cook se je v času svojega podviga večkrat pošalil, da si neznansko želi koktajla jagodni daiquiri.

S svojim podvigom si je Britanec, čigar duševno zdravje ni bilo najboljše, spopadal pa se je tudi s čezmernim uživanjem alkohola in kockanjem, želel poskrbeti za spremembo. In to mu je uspelo – za dobrodelne organizacije je namreč zbral okoli 700.000 funtov.

"V prav vsaki državi, ki smo jo obiskali, smo srečali izjemne ljudi"

Tek sicer na poti ni bil njegov edini izziv. V Angoli se je njegova ekipa spopadla z oboroženim ropom, zaradi težav pri pridobivanju vizuma za Alžirijo pa je bil celoten projekt resno ogrožen. V Sahari je tekel ponoči, da bi ubežal žgočemu soncu in vročini. V Nigeriji pa so mu zdravniki svetovali, naj zaradi bolečin, ki jih je trpel, omeji količino dnevno pretečenih kilometrov.

Cook, ki se je označil za "popolnoma normalnega fanta", je preteklo leto opisal kot najtežje v svojem življenju, a obenem kot izjemno čast. "V prav vsaki državi, ki smo jo obiskali, smo srečali izjemne ljudi, ki so nas sprejeli z ljubeznijo in prijaznostjo. Človeški duh je lepa stvar," je še dodal.

Še preden se je odpravil na pot, pa je izrazil upanje, da bo s svojim podvigom spodbudil ljudi, naj se v večji meri podajo za svojimi sanjami, sam pa bi rad živel brez obžalovanj.