Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Po podatkih britanske centralne banke bi kupna moč enega funta leta 1921 ustrezala današnji vrednosti nekaj manj kot 39 funtov oziroma približno 44 evrov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Gospa Gifford se je za prodajo nepremičnine v vasici Street v grofiji Somerset na jugozahodu Anglije odločila na svoj 104. rojstni dan, ko je sama iz zdravstvenih razlogov sprejela odločitev, da se preseli v dom starejših v bližini. V hiši, ki je do danes ostala večinoma nespremenjena, je sicer živela od svojega drugega leta.

Ko se je pred 102 letoma z družino vselila v hišo, ki so jo zgradili leta 1882, kuhinja, stranišče in kopalnica še niso bili urejeni. Pozneje, po nekaj posodobitvah, sta z možem še desetletja živela v hiši in v njej vzgojila hčer in sina, ki z ženo živi v isti ulici, poroča britanski BBC.

Po besedah 79-letnega sina Johna je bilo odraščanje v hiši fantastično. "V tistih časih je večina otrok naše starosti poznala vsakogar, vsi smo imeli odprte hiše in bilo je v redu pustiti vrata odklenjena," je dejal in dodal, da so bili "vsi revni, vendar srečni".

"Ta hiša mora hraniti toliko lepih spominov gospe Gifford in njene družine. Toda zdaj, po več kot stoletju, je čas, da si jih v njej ustvari druga družina," je dejal vodja podružnice nepremičninske družbe Holland and Odam, ki nepremičnino prodaja.