Zaradi zmanjšane porabe se pivo po celotnem svetu počasi kvari v skladiščih. Foto: Pixabay
Zaradi zmanjšane porabe se pivo po celotnem svetu počasi kvari v skladiščih. Foto: Pixabay

Potrošniki medtem svarijo pred še enim primerom "skrčflacije," kjer proizvajalci izdelku dvignejo ceno tako, da zmanjšajo prodajano količino, v tem primeru alkohola v pijači.

Ena večjih britanskih pivovarn Greene King je priljubljenemu svetlemu pivu Old Speckled Hen znižala količino alkohola s pet na 4,8 volumskega odstotka. Podobno strategijo so ubrali tudi pri najstarejši pivovarni na otoku Shepherd Neame.

Portal Mail on Sunday je poročal, da pivovarji veliko drugih možnosti preprosto niso imeli. Posledice dviga cen bi bile zelo nepredvidljive, količine tekočine v steklenicah pa nikakor niso mogli spremeniti. Zaradi znižanja ravni alkohola so pivovarji privarčevali predvsem pri davkih, saj britanski zakoni določajo nekoliko nižji davek manj močnim alkoholnim pijačam. Portal je pivovarje tudi obtožil, da so si dobiček raje spravili v žep, kot pa da bi za enako mero znižali cene svojih piv.

Skrčflacija: Manj izdelka za več denarja

Pivovarna Greene King je za portal CNN razložila, da so z znižanjem ravni alkohola preprosto nekoliko olajšali čedalje višje stroške proizvodnje zaradi inflacijskih pritiskov na ceno surovin, embalaže in energentov. "Zaradi zmanjšanja ravni alkohola plačamo manj davkov, po drugi strani pa niti malo ne spremenimo okusa svojih piv," so povedali pri pivovarni Greene King in dodali, da so se obenem prilagodili povpraševanju, češ da so njihove stranke že zavestno, zaradi zdravega življenjskega sloga, izbirale pivo z manjšo vsebnostjo alkohola.

Pivovarji dve leti niso obremenjevali potrošnikov

Podobno razlago so javnosti predstavili tudi pri eni najbolj znanih pivovarn v Evropi Heineken, kjer so zagotovili, da stranke same raje kupujejo pivo z nižjo vsebnostjo alkohola. "Doživljamo takšno rast stroškov kot še nikoli doslej," so še povedali pri nizozemskem podjetju.

Emma McClarkin, direktorica britanske zveze piva in pivnic je povedala, da so pivovarne kljub generalnemu ohlajanju inflacije v Združenem kraljestvu še vedno v krču in preprosto iščejo načine spopadanja z visokimi stroški. "Pivovarji so se dve leti bojevali proti zvišanju cen po celotni dobavni verigi, dodatne stroške so, da ne bi po nepotrebnem obremenili kupcev, trpeli, kolikor dolgo so lahko," je še povedala.