Jugoslavija je po mnenju angleških študentov nastala iz Kraljevine Srbov, Hrvatov in Čehov. Foto: EPA
Jugoslavija je po mnenju angleških študentov nastala iz Kraljevine Srbov, Hrvatov in Čehov. Foto: EPA

Luksemburški profesor vzhodnoevropskih študij na priznani angleški univerzi v Kentu Florian Bieber je v blogu zbral nekaj najzanimivejših odgovorov iz testov študentov politologije in mednarodnih odnosov.

Odgovore je zbral iz več kot 400 izpitnih pol iz preteklih štirih študijskih let. Po njegovih besedah izvleček ne kaže znanja njihovega povprečnega študenta, saj gre za skupek "največjih biserov preteklih let".

Tito na čelu Jugoslavije le dobrih 10 let
Nekateri med študenti so zapisali, da je komunizem v Jugoslaviji izšel iz turškega cesarstva, Tito pa je bil vodja Jugoslavije le dobrih deset let. Po mnenju nekaterih bodočih politologov je bila glavni zaveznik Srbije v osamosvojitvenih vojnah v začetku 90. let Nemčija. Vojno s Hrvaško naj bi sprožil poskus Slobodana Miloševića, da bi osvojil hrvaško prestolnico Dubrovnik.

Novejša zgodovina spregledana v učnih gradivih
"Študenti prihajajo na politologijo nepripravljeni, kar tudi priznajo. To ni težava le na naši fakulteti, saj se to dogaja na številnih univerzah po Evropi. V predhodnem učnem procesu se namreč niso učili o novejši zgodovini, zaradi premajhnega časovnega odmika ta sploh ni bila vključena v šolska gradiva. Večina je tudi premlada, da bi se spominjala teh dogodkov," je na stran svojih študentov stopil profesor Bieber.

Za konec dodajajmo še nekaj "cvetk" iz testov: Jugoslavija je nastala iz Kraljevine Srbov, Hrvatov in Čehov, Tito je nekaj let pred smrtjo nosil lasuljo, na Kosovu živi 95 odstotkov Alžircev ...