V hotelski verigi je med drugim tudi The Beverly Hills Hotel v Los Angelesu. Foto: Reuters
V hotelski verigi je med drugim tudi The Beverly Hills Hotel v Los Angelesu. Foto: Reuters

Jugovzhodna azijska žepna država je pred kratkim sporočila, da homoseksualce, ki so jih sicer preganjali že do zdaj, lahko doleti kazen, in sicer jim preti bičanje ali kamenjanje.

Novica je naletela na mednarodno zgražanje, med drugim so k bojkotu nekaterih zelo prestižnih hotelov pozvali tudi zvezdniki, med njimi denimo George Clooney in Ellen DeGeneres.

Od devetih spornih hotelov jih je osem že umaknilo profil na družbenem omrežju Twitter. Tam je tako viden zgolj še profil italijanskega hotela, ki pa so ga zaklenili in tako njihove objave niso več dostopne. Na Instagramu so dostopni ostali trije profili, na Facebooku pa so umaknili vseh devet.

Sorodna novica George Clooney poziva k bojkotu brunejskih hotelov

Dorchester Collection, podjetje, ki upravlja hotele, je sicer na svoji spletni strani zapisalo, da ne tolerirajo nikakršne diskriminacije, kot razlog za umik profilov pa so navedli žalitve, ki so jih bili deležni njihovi zaposleni. Mnogi so namreč komentirali, ali bodo kamenjanja deležni tudi homoseksualci, ki so zaposleni v hotelski verigi, poroča britanski BBC.

Onemogočeno ocenjevanje na TripAdvisorju

Bojkot je vplival tudi na odločitve številnih turističnih agencij, ki so nehale ponujati njihove storitve, TripAdvisor pa ne ponuja več možnosti ocenjevanja devetih hotelov. V uradni izjavi so sporočili, da je do te odločitve prišlo, ker je nedavni dogodek dobil toliko medijske pozornosti. "Posledično je število ocen močno poraslo, žal pa ne ponujajo izkušenj iz prve roke," so zapisali.

V verigi gre sicer za devet hotelov v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Italiji, ki jih ima v lasti Brunejska investicijska agencija (BIA). Bruneju, ki leži na otoku Borneo, vlada sultan Hasanal Bolkiah in je obogatel z izvažanjem nafte in zemeljskega plina. Sultan ima v lasti agencijo BIA, ta pa je lastnik nekaterih najdražjih hotelov na svetu, vključno z londonskim Dorchestrom in Beverly Hills Hotelom v Los Angelesu.

Po novi zakonodaji bodo sicer močno kaznovane tudi tatvine, in sicer z amputacijo roke za prvi prekršek in z amputacijo noge za drugega.