V naravi živi le še okoli 2000 beloglavčkov, njihovo število pa še upada. V Tropsko hišo sta pred kratkim prispela samec in samička te kritično ogrožene vrste malih opic. Tudi v Celju kmalu upajo na naraščaj.

"V umetnem okolju je dejansko populacija dosti stabilna in se pojavljajo programi, ki vzrejajo to vrsto tudi med evropskimi sodobnimi institucijami in na ta način bo vrsta dolgoročno sploh lahko preživela glede na trend padanja populacije," je pojasnil biolog Simon Cirkulan iz Tropske hiše in nadaljeval: "Tudi zlatoglavi levič je ogrožena živalska vrsta, v naravi jih živi le še okoli 6000."

Parček se je prav danes spoznaval z novim domovanjem. "Zdaj jih moramo najprej dva tedna opazovati, da vidimo, kateri prostor jim najbolj ugaja, kaj jim je najlepše, tudi navajati jih moramo, da se skrijejo od ljudi, se pravi, da imajo en prostor, kjer lahko so za sebe," je povedal oskrbnik v Tropski hiši Kristijan Sladnjak.

V Tropski hiši živali sicer živijo v petih ekosistemih. Kot poudarjajo, niso cirkus ali običajen živalski vrt, njihovo vodilo je pomoč pri ohranjanju živalskih vrst. "Vsaka živalska vrsta je v naravi pomembna, ker dejansko na ta način lahko obstajajo ti prehranjevalni spleti in kroženje snovi," je še povedal Cirkulan.

Upajo, da si bosta oba para tamarink kmalu ustvarila novi družini. Prav gotovo pa bodo tudi te drobne opice postale tako priljubljene kot razposajena lemurja, ki se kar prosto sprehajata med obiskovalci.

Celjski Tropski hiši sta se pridružila dva para opic