Kim Džong Un je na čelu države aprila 2011 nasledil svojega očeta Kim Džong Ila. A kaj kmalu je ugotovil, da zvestoba
Kim Džong Un je na čelu države aprila 2011 nasledil svojega očeta Kim Džong Ila. A kaj kmalu je ugotovil, da zvestoba "podložnikov" ni brezplačna. Foto: EPA

V južnokorejskem parlamentu so obravnavali poročilo Juna Sang Hjuna iz vladajoče stranke Saenuri, ki je pokazalo, da je sosednja Severna Koreja lani uvozila za 645,8 milijona ameriških dolarjev luksuznih dobrin, kar je precej več od 300 milijonov dolarjev, ki jih je na leto zapravil Kim Džong Il.

Uvaža tudi male domače živali
Kim Džong Un tako iz Kitajske in Japonske v Severno Korejo uvaža male (in ne ravno male) domače živali, opremo za kopalnice in savne, opremo in pripomočke za nego dojenčka, glasbene inštrumente, kozmetiko, torbice, drage obleke, različne izdelke iz usnja, parfume, pa tudi drage avtomobile, prestižne ure in alkohol. Najbolj se je sicer povečal prav "račun" za alkoholne pijače, ki je lani znašal okoli 30 milijonov dolarjev. Sodeč po južnokorejskem poročilu ima Kim Džong Un najraje konjak znamke Hennessy, drage viskije in japonsko pivo.

V petih mesecih za cigarete sedem milijonov dolarjev
Mladi severnokorejski voditelj je poleg tega samo v prvih petih mesecih leta 2011 za uvožene cigarete (znamke Marlboro in Mild Seven) plačal okoli sedem milijonov dolarjev, računalniki in drugi podobni izdelki so državo stali okoli 37 milijonov, drage ure pa več kot osem milijonov.

V poročilu je južnokorejski poslanec poudaril, da je Kim Džong Un večino uvoženega razdelil med ključne ljudi na vrhu severnokorejske družbene piramide, "da bi zagotovil njihovo naklonjenost obstoječemu režimu". Z razkošnimi darili naj bi si mlajši Kim po prevzemu oblast želel kupiti podporo med pripadniki elite, ki so še vedno skeptični do novega voditelja - predvsem zaradi njegove mladosti in neizkušenosti, poročanje južnokorejskih časnikov povzemajo britanski mediji.