Idrijski žlikrofi bodo končno dobili zaščito v kategoriji jedi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Foto: MMC RTV SLO
Idrijski žlikrofi bodo končno dobili zaščito v kategoriji jedi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Foto: MMC RTV SLO
Idrijski žlikrofi
Pri pripravi žlikrofov se oblikujejo kot lešnik velike kroglice. Foto: MMC RTV SLO
Idrijski žlikrofi
Žlikrofi so kuhani, ko se dvignejo na površje. Foto: MMC RTV SLO
Idrijski žlikrofi končno zaščiteni

Stekel je namreč postopek za zaščito te idrijske kulinarične posebnosti na celotnem območju Evropske unije, ki se bo predvidoma uspešno končal že konec leta. Uredbo je v zadnji izdaji objavil tudi Uradni list EU-ja, čeprav je od prve prijave odboru minilo že pet let.

Slovenski izdelovalci žlikrofov in gostinci so sicer združeni tudi v Društvu za zaščito in promocijo idrijskih jedi, ime Idrijski žlikrofi pa smejo uporabljati le proizvajalci, ki si to pravico s certifikatom pridobijo na letnem preverjanju kakovosti.

Na ravni Evropske unije je bilo do zdaj zaščiteno samo oljčno olje Slovenske Istre, ki je dobilo označbo o geografskem poreklu. Idrijski žlikrofi pa bodo kot prvi iz Slovenije dobili zaščito v kategoriji jedi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Poleg žlikrofov so iz Slovenije poslali vloge za zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti tudi prekmursko gibanico, belokranjsko pogačo in prosto povitico.

Pobrskali smo po spletu in na straneh Idrija Turizem našli tudi recept za okusne Idrijske žlikrofe. Pa dober tek!

T. H.


Sestavine (za cca. 150 kosov idrijskih žlikrofov)
Testo:
do 300 g bele moke, 1-2 jajci, olje, voda ali mleko po potrebi, da nastane testo mehkejše.Nadev:
500 g krompirja, do 50 g ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine, do 50 g čebule, začimbe: drobnjak, črni poper, sol, majaron.
Priprava in valjanje testa:
Iz moke, jajc in vode ali mleka zamesimo testo, ki naj bo mehkejše kot za rezance. Testo gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Če ga prerežemo, mora biti gosto in brez luknjic. Nato oblikujemo hlebček, ki ga po površini premažemo z oljem, pokrijemo, da se ne izsuši in pustimo počivati vsaj pol ure.
Priprava nadeva in oblikovane kroglic:
Nadev za žlikrofe pripravimo iz kuhanega krompirja, ki ga še toplega pretlačimo. Toplemu krompirju dodamo na maščobi (ocvirkova mast (zaseka) ali prekajena sesekljana slanina) prepraženo čebulo, nato primešamo še začimbe in dišavnice (majaron, drobnjak, črni poper, sol). Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo voljno zmes. Nadev ne sme biti ne drobljiv ne premehak, zato mu po potrebi dodamo maščobo. Iz nadeva oblikujemo enakomerne, za lešnik velike kroglice (premer 1 – 1,5 cm).
Oblikovanje žlikrofov:
Predhodno pripravljeno in spočito testo na tanko razvaljamo na debelino 1-2 mm. Na razvaljano testo za žlikrofe polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Testo zavihamo in ga med kroglicami stisnemo, da se sprimejo in dobimo nekakšna ušesca. Zgoraj v vsakega vtisnemo vdolbinico in pri tem pazimo, da testa ne pretrgamo. Tako dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka. Maksimalne mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino (višina je merjena na sredini žlikrofa, na robovih so žlikrofi malo višji).
Kuhanje žlikrofov:
Žlikrofe stresemo v vrelo slano vodo, pomešamo in pokrijemo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamemo jih iz kropa in takoj serviramo.
Serviranje žlikrofov:
Idrijske žlikrofe lahko ponudimo kot toplo predjed, prilogo (različnim mesnim jedem z omako…) ali kot samostojno jed (zabeljeni z ocvirki ali različnimi mesnimi, zelenjavnimi in ostalimi omakami).

Idrijski žlikrofi končno zaščiteni