Del najdajše poštne znamke na svetu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Del najdajše poštne znamke na svetu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Tridnevni mednarodni sejem zbirateljstva, ki sočasno s Festivalom za 3. življenjsko obdobje poteka v ljubljanskem Cankarjevem domu, je tudi letos pritegnil številne evropske zbiratelje in trgovce, ki hranijo in prodajajo dragocene zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije in antikvitet, pa tudi zbirateljev drugih predmetov, kot so gramofonske plošče in zgoščenke, stripi, figurice (Kinder, Pez, Lego), minerali, fosili, dragi kamni in drugo.

Na več kot 70 razstavnih prostorih svoje zbirke na ogled in za nakup postavlja več kot 30 razstavljavcev iz številnih držav – Belgije, Hrvaške, Italije, Kirgizije, Nemčije, Poljske, Slovenije in Srbije. Tradicionalno sta na dogodku prisotni tudi Pošta Slovenije in nemška pošta, tokrat pa gostijo tudi posebne goste – kirgiško ekspresno pošto, ki se predstavlja z najdaljšo znamko na svetu. Ta je dolga 184 milimetrov in je šla v obtok 30. januarja letos. Miniatura predstavlja pogorje Chaar-Tash oz. predel Toguz-Toro in vas Kazarman, izdali pa so jo ob mednarodnem letu trajnostnega razvoja gora.

Letos je na Collecti sicer v ospredju tema denarja, ki so jo organizatorji naslovili Denar, sveta vladar! in v okviru katere so na ogled nemški bankovci iz časa okupacije Jugoslavije, nemški bankovci iz obdobja pred nastopom Adolfa Hitlerja z izjemno visokimi zneski, pa tudi drug denar (od kovancev in bankovcev do vrednostnih papirjev) iz različnih zgodovinskih obdobij v različnih delih sveta.