Človeška ribica je že presegla čudež iz leta 2013, ko je izlegla 22 jajčec. Foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo
Človeška ribica je že presegla čudež iz leta 2013, ko je izlegla 22 jajčec. Foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo

Biologa, ki opazujeta človeško ribico in zanjo tudi skrbita, sta v akvarij namestila infrardečo kamero za snemanje v temi, ki razkriva skrivnosti razmnoževanja te skrivnostne živali.

Ribica se prilepi na površino, kamor bo odložila jajčece in po približno 20 minutah popolnega mirovanja izleže jajčece. Nekaj jajčec kaže tudi znake delitev, kar pomeni, da bi se iz njih lahko izlegle ličinke človeške ribice.

Proteusu zagotovili optimalno okolje
Biologa, ki pišeta ribičin dnevnik, sta človeško ribico osamila, saj sta ji želela zagotoviti optimalno okolje za razmnoževanje. Radovednost obiskovalcev bi bila lahko namreč za ribico in njena jajčeca preveč stresna.

Obiskovalci lahko ribico spremljajo v živo na posebnem ekranu, ki so ga namestili v jami. V pripravi pa je tudi posebna spletna stran, kjer bo mogoče družino človeške ribice spremljati v živo, so sporočili iz Postojnske jame.

Jajčeca človeške ribice so sicer izredno redek pojav, oziroma skorajda čudež narave. Avgusta 2013 so bili namreč v turistični jami prvič v zgodovini priča izleganju jajčec človeške ribice, ki velja za eno najbolj zapletenih in skrivnostnih bitij podzemlja. Takrat je ribica izlegla 22 jajčec.