Generacija milenijcev, torej tistih, ki so bili rojeni v 90. letih preteklega stoletja, je ena najmanj spolno aktivnih skupin. Foto: Reuters
Generacija milenijcev, torej tistih, ki so bili rojeni v 90. letih preteklega stoletja, je ena najmanj spolno aktivnih skupin. Foto: Reuters

Prepričanje, da med današnjo mladino vlada izredno sproščeno ozračje, kar zadeva spolnost, to naj bi potrjevala razširjenost spletnih strani in aplikacij za zmenke ter večja sprejemljivost spolnosti pred poroko, je študija univerze Florida Atlantic, ki so jo v torek objavili v publikaciji Archives of Sexual Behavior, postavila na laž.

Generacija milenijcev, torej tistih, ki so bili rojeni v 90. letih preteklega stoletja, je namreč ena najmanj spolno aktivnih skupin. "Edina generacija, ki je izkazovala višje ravni spolne nedejavnosti, je tista, ki se je rodila v 20. letih preteklega stoletja," ugotavlja študija.

Študija v navzkrižju s splošnim prepričanjem
Iz študije izhaja, da bodo Američani, stari med 20 in 24 let - tisti, ki so bili rojeni v 90. letih - bolj verjetno poročali, da po dopolnjenem 18. letu niso imeli spolnih partnerjev, kot tisti iz generacije X, ki so se rodili v poznih 60. letih preteklega stoletja.

Petnajst odstotkov Američanov v starosti med 20 in 24 let je namreč poročalo, da od svojega 18. leta niso imeli spolnega partnerja, v primerjavi s šestimi odstotki tistih, rojenih v 60. letih.

Študija je v navzkrižju s splošno razširjenim prepričanjem, da so milenijci generacija zmenkov oziroma spolnosti brez obveznosti, je dejal soavtor študije Ryne Sherman. Kot je poudaril, podatki, ki so jih zbrali, kažejo, da milenijci niso bolj promiskuitetni od svojih predhodnikov.

Študija je pokazala tudi, da pri mladih ženskah obstaja dvakrat več možnosti za spolno nedejavnost kot pri mladih moških.