Uefa se je na številne kritike odzvala s sporočilom za javnost, v katerem je pojasnila svojo odločitev, obenem pa je svoj logo odela v mavrične barve.

"Danes Uefa ponosno nosi mavrične barve. Je simbol, ki uteleša naše temeljne vrednote in spodbuja vse tisto, v kar verjamemo – bolj pravično in enakopravno družbo, strpno do vseh, ne glede na njihovo poreklo, prepričanje ali spol," je ob objavi loga zapisala Uefa.

Nadaljevala je: "Nekateri ljudje so Uefino odločitev, da zavrne zahtevo münchenskega mestnega sveta, da bi bil stadion med tekmo mavrično obarvan, interpretirali kot 'politično'. Nasprotno, sama prošnja je politična, povezana s prisotnostjo madžarske nogometne reprezentance na stadionu, ko se bo drevi pomerila z Nemčijo," je pojasnila Uefa in dodala: "Za Uefo mavrica ni političen simbol, ampak znak naše skupne zavezanosti za bolj raznoliko in vključujočo družbo."

Münchenski mestni svet je z omenjeno pobudo želel izraziti nestrinjanje z madžarsko vlado, ki je pred kratkim sprejela zakon, ki omejuje pravice mladih do informiranja glede homoseksualnosti in transseksualnosti. Uefa je na pobudo mestnega sveta odgovorila, da je "politično in versko nevtralna organizacija" zato je, "glede na politični kontekst" sprejela odločitev, da pobudo zavrne.

Ursula von der Leyen zaradi madžarskega zakona o pravicah LGBTIQ napovedala ukrepe

Barve mavrice so simbol za sprejemanje in enakopravnost ljudi, ki se ne identificirajo s tradicionalnimi vlogami moških in žensk ali drugimi normami, ki se nanašajo na spol in spolnost.

Po vsej Nemčiji naj bi se nocoj številni nemški nogometni stadioni in javne stavbe kljub vsemu osvetlili v mavričnih barvah, kot odgovor na to pa bodo stadioni na Madžarskem obarvani v barve madžarske zastave.

Nemčija in Madžarska se bosta v zadnji tekmi skupinskega dela EP-ja pomerili danes ob 21. uri.