Otroci so se najbolj razveselili prihoda dedka Mraza. Foto: Arhiv premogovnika Velenje
Otroci so se najbolj razveselili prihoda dedka Mraza. Foto: Arhiv premogovnika Velenje


Prigodam legendarnega mačka Murija in muce Mace, ki mlado in staro razveseljuje že več kot 25 let, je v Muzeju premogovništva Slovenije prisluhnilo okoli 200 otrok in staršev. Izvirna zasedba s pevko Neco Falk, z avtorjem in kitaristom Jerkom Novakom ter s kitaristom Mirom Novakom je zabavala z zimzelenimi melodijami Kajetana Koviča, kot so Maček Muri, Muca Maca, Nogometna tekma, Uspavanka in druge.

Otroci so se najbolj razveselili prihoda dedka Mraza, ki je skrbel za vedro in praznično razpoloženje že v podzemnem delu muzeja, najmlajše obiskovalce pa je po koncertu obdaril s sladkimi dobrotami in skupaj z njimi tudi zapel.

Nočni ogled Muzeja premogovništva Slovenije je letos zaradi novih scen in novih vsebin ponudil drugačno podzemno dogodivščino. Muzej, ki je svoja vrata odprl 3. julija 1999, si je v 13 letih ogledalo že skoraj 357.000 obiskovalcev.

Podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije bo zaradi vzdrževalnih del sicer zaprt od 23. decembra 2012 do predvidoma začetka marca 2013. Zunanji del Muzeja bo spet na ogled 15. januarja 2013, tam se lahko sprehodimo med stalnimi razstavami o razvoju premogovništva, razstava Laibach kunst še vedno opozarja na preteklost in pomen rudarjenja z očmi kulturnikov, zelo zanimiva pa je še rekonstrukcija rudarskega stanovanja iz časov prejšnjega stoletja.

Duška Lah (TV Slovenija)