Snega bo še več. Foto: Reuters
Snega bo še več. Foto: Reuters

Nevaren snežni metež je ohromil zahodni in severni del ameriške države New York, ponekod je zapadlo tudi več kot 1,5 metra snega, pričakujejo ga še več. Ameriški vremenoslovci pojasnjujejo, da gre za poseben učinek na vreme, ki ga povzročajo mrzli vetrovi nad toplimi Velikimi jezeri na meji med Združenimi državami Amerike in Kanado.

Odstranjevanje snega so se lotili na različne načine. Foto: Reuters
Odstranjevanje snega so se lotili na različne načine. Foto: Reuters

Največ snega je zapadlo južno od mesta Buffalo, severno od mesta pa skoraj nič. Nacionalna meteorološka služba je poročala, da je v enem dnevu v številnih krajih ob vzhodnem delu jezera Erie skupaj zapadlo več kot meter snega, v predmestju Orchard Park pa je padlo 168 centimetrov.

Posledično so šole zaprle svoja vrata, enako velja za postaje železnice Amtrak v Buffalu, pri Niagarskih slapovih in Depewu. Številni leti na mednarodno letališče Buffalo Niagara in z njega so bili odpovedani.

Izvršni direktor okrožja Erie Mark Poloncarz je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da je bilo neurje krivo za dve smrtni žrtvi, ki sta bili povezani z odpovedjo srca med odstranjevanjem snega.

"Nevidni" avtomobili. Foto: Reuters

Snežilo je tudi drugje po območju Velikih jezer

Še preden je začelo snežiti, je liga NFL sporočila, da bo domačo tekmo med ekipama Buffalo Bills in Cleveland Browns v ameriškem nogometu konec tedna prestavila. Stadion Highmark je potem povsem zasul sneg.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je že razglasila izredne razmere za dele zahodnega dela New Yorka, vključno z občinami ob vzhodu jezer Erie in Ontario. Snežilo je tudi drugje po območju Velikih jezer. Na jugozahodu Michigana je državna policija sporočila, da je na avtocesti v okrožju Kalamazoo prišlo do naleta med 20 do 25 vozil, vendar niso poročali o hujših poškodbah.